2020 yılının Mart ayında hayatımıza giren Covid-19 sebebiyle tüm dünya eve hapsolmuştu. 2022 yılının ilk yarısına kadar kısıtlamalar kademeli olarak kaldırıldı ve hayat normale döndü. Özellikle 2021 yılında online uygulamaların tümü değer kazandı. Zoom ise en popüler olan uygulamaydı çünkü toplu olarak görüntülü görüşme yapabilecek en iyi, en hızlı ve en fazla kişiyi destekleyen tek uygulamaydı.
Zoom Video Communications şirketinin hisse değeri 2021 yılının ilk çeyreğinde yaklaşık 560 USD idi. Kısıtlamaların kalktığı ve hayatın normale döndüğü günümüzde hisse fiyatı 70 dolar seviyelerine kadar düştü. Zoom %90 değer kaybetti fakat hisse fiyatları hızla düşmeye devam ediyor. 2019 yılında bile 90 dolar seviyelerinde olan hisse fiyatları günümüzde 50 dolar barajına doğru hızla ilerliyor.
Zoom kurumsal hedeflere odaklandı
Durumu düzeltmek için pandemi sonrası dönemde yeni büyüme noktaları arayan şirket, Zoom Phone bulut çağrı hizmeti ve Zoom Rooms konferans sistemi gibi ürünlerle kurumsal segmenti hedefliyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde İncehesap Blog aracılığı paylaştığımız gibi Tesla artık Zoom desteklemeye başladı. Tesla markalı araçlardan artık iş görüşmesi yapmak için Zoom kullanabiliyorsunuz. Zoom en son, Google ve Microsoft ile daha sert bir rekabete girebilmek için kendi posta hizmetini ve takvimini başlattı.
Kurumsal müşterileri hedefleyen Zoom’un eskisi gibi 500 dolar barajını geçmesi için tekrar bir pandemi olması gerekiyor. Dünya bu kadar kalabalıkken ilk kez pandemi ile karşılaştı. Yakın zamanda yeni bir pandemi birçok ülkeyi tekrar geriye çekeceği için kısıtlamalar Covid-19’da olduğu gibi sert olmayacaktır. Dolayısıyla Zoom’un eski günlerine dönmesi çok zor görünüyor fakat ayakta kalabilmek için şirket yeniliklerine devam ediyor.
Yatırımlar için finansman bulamıyor
Analistler, Zoom’un gelir artışının yavaşlaması ve Microsoft Corp Teams, Cisco Webex ve Salesforce Slack'in rekabetinin yoğunlaşması nedeniyle Zoom uygulamasının Pazar payının daha da düşeceğini tahmin ediyor. Bahsi geçen firmaların yatırımları çok fazladır fakat Zoom yatırımlarına finansman bulamadığı için geride kalıyor.
Zoom’un neden değer kaybettiğine, nerede bir eksiklik yaptığına dair yorumlarınızı bekliyoruz.