Bloomberg'e göre, YouTube şu anda kullanıcıların ses kayıtlarında ünlü müzisyenlerin seslerini taklit etmelerine izin verecek bir yapay zeka tabanlı araç geliştiriyor. Şirket şu anda müzik kataloglarındaki şarkılar üzerinde nöral ağını eğitme hakları için müzik şirketleriyle anlaşma yapmaya çalışıyor. Ancak büyük plak şirketlerinden henüz onay alınmadı, ancak kaynaklar arasındaki müzakerelerin devam ettiğini belirtiyor.
Yapay Zeka ve Müzik Dünyası
Geçen ay YouTube, yazarlar için birkaç yeni yapay zeka tabanlı araç tanıttı. Bunlar arasında, nöral ağlarla oluşturulan arka plan görselleri ve videolar da bulunuyor. Şirket, ünlü müzisyenlerin seslerini klonlamak için yeni bir aracı da bu duyurular arasına eklemeyi planlıyordu, ancak telif haklarından gerekli izinleri zamanında alamadı.
Yasal Gri Alan
Yapay zeka ile üretilen müzik şu anda telif hakları yasaları açısından bir "gri" bölgede bulunuyor. Bir sanatçının benzersiz sesini taklit eden şarkılar, korunan sözleri veya ses kayıtlarını doğrudan kullanmasa bile, kimin sahip olduğu konusunda hala belirsizlikler var. Ancak bu, "müziksel" nöral ağların geliştirilmesi ve eğitilmesine olan ilgiyi azaltmadı. Bu yıl, Meta, Google ve Stability AI, müzik oluşturma için AI araçları yayınladı.
YouTube ve Yapay Zeka
YouTube, yapay zeka teknolojisi ile endüstriyi ileriye taşıyacak bir ortak olarak konumlanıyor. Bloomberg'e göre müzik şirketleri, generatif yapay zeka teknolojisini olumlu karşılıyor. Ancak Alphabet'in son yıl içinde yapay zeka geliştirmelerini aktif olarak tanıtmasına rağmen, telif hakkı ihlalleri hakkında çok sayıda dava riski olmadan YouTube içerik üreticilere yapay zeka tabanlı ses klonlama araçları sunup sunamayacağı belirsiz.
Yapay Zeka ve Telif Hakkı Sorunları
YouTube'un AI ses klonlama aracının telif hak ihlali iddialarına nasıl bir çözüm getireceği belirsiz. Yapay zeka ile oluşturulan ve popüler müzisyenleri taklit eden şarkıların sayısındaki artış göz önüne alındığında, bu alandaki meydan okumaların üstesinden gelmek zor olabilir. Yılın başında, yapay zeka tarafından oluşturulan bir Drake şarkısı internette viral hale gelmişti. Grimes gibi bazı müzisyenler yapay zeka ile üretilen müziği desteklerken, Sting, John Legend ve Selena Gomez gibi diğer birçokları, seslerinin kopyalanmasını engelleyecek kuralların getirilmesi çağrısında bulunuyor.