fcp

Yeni iPad, MacBook Air ve Mac mini; Apple Etkinliğinde Neler Gelecek?

Serkan A. 16.02.2024 (Güncellenme: 27.09.2024) Takip et
Apple’ın 2024 ilk bahar etkinliğinde beklentilerin ne olduğunu merak ediyorsanız inceleyebilirsiniz.
Yeni iPad, MacBook Air ve Mac mini; Apple Etkinliğinde Neler Gelecek?

Şubat ayının başlarında Apple Vision Pro'nun tanıtılmasının ardından, dedikodu dünyası gözlerini Apple'ın bir sonraki ürün lansmanlarına çevirdi. Neyse ki, bunların gelmesi için uzun süre beklemenize gerek olmayabilir.

Köşede bir özel etkinlik olasılığıyla, işte Cupertino şirketinden gelebilecekler hakkında sızıntılar ve endüstri gözlemcilerinin düşündükleri.

Apple'ın Bir Sonraki Etkinliği Ne Zaman Olacak?

Apple, özel etkinlikler ve ürün lansmanları konusunda oldukça düzenli bir şekilde hareket eden bir kuruluş. Bazı istisnaları dışarıda bırakırsak, Apple'ın etkinlik takvimi için oldukça standart bir ritim var.

Herkes Eylül etkinliğiyle tanıdıktır, bu etkinlik iPhone lansmanlarını ve bazı diğer ürünleri görür. Ardından, genellikle bir ay sonra Mac güncellemelerinin görüldüğü etkinlik gelir.

Başka bir oldukça sabit etkinlik ise WWDC'dir, bu Apple'ın sonbahar ürün yelpazesi ile birlikte piyasaya süreceği işletim sistemi güncellemelerini göstermek için bir platformdur. Yazılım ve geliştirici odaklı olmasına rağmen, Apple etkinliği bazı donanım lansmanları için de kullanır, son yıllarda Apple Silicon tartışmalarını içerir.

Apple için üçüncü genel etkinlik dönemi de ilkbahardır, ancak kesinlikle gerçekleşecek bir şey değildir.

Son on yılda, Apple İlkbahar'da altı kez bir etkinlik düzenledi: 2015, 2016, 2018, 2019, 2021 ve 2022. 2023'te İlkbahar etkinliğinin olmaması, bu yılın bir etkinliğinin olma olasılığını biraz artırıyor.

Zamanlama açısından, bu etkinliklerin üçü geç Mart'ta, ikisi ise Mart'ın başında, biri ise Nisan'da gerçekleşti. Bu nedenle, geç Mart ayındaki bir etkinlik favori olarak öne çıkıyor.

Ayrıca, söylentilere göre Mart ayında ürün lansmanları için bir güncelleme olacağına dair raporlar da yardımcı oluyor.

Bu tartışma etkinliklerle ilgilidir, ancak Apple'ın ürünleri tam teşekküllü bir sunum yerine basın bülteni ile tanıtması da mümkündür.

2020'de, Mart ayında güncellenmiş iPad Pro modelleri ve bir 13 inçlik MacBook Air çıkardı, bunu Nisan ayında iPhone SE güncellemesi ve Mayıs ayında MacBook Pro güncellemeleri izledi. 2017'de, Apple iPhone SE ve bir iPad için Mart lansmanları yaptı ve 2014 baharında, iPhone 5C 8GB ve bir MacBook Air için aynısını yaptı.

Formel bir etkinlik, Apple'ın tercih ettiği lansman aracıdır, elbette. Ancak aynı zamanda, basın bültenleri dağıtarak medyadan benzer bir tepki alır.

Bir etkinlik olabilir veya olmayabilir, ancak ürünlerin gelmesi olasıdır.

M3 MacBook Air

Ekim ayında M3 yonga neslinin tanıtılmasının ve MacBook Pro modellerinin yeniden düzenlenmesinin ardından, MacBook Air serisinin en son Apple Silicon serisine güncellenmesi için uygun adaylar olduğu görünüyor.

Hem 13 inç MacBook Air hem de 15 inç MacBook Air, 2024'ün ilk aylarında değişiklikler görmelidir.

Mart 2023 DigiTimes raporundaki söylentilere göre, Apple'ın bir MacBook Air güncellemesi 2024 veya 2025'te olabilir, ancak Apple'ın LCD versiyonu yerine OLED tabanlı bir ekran kullanması bekleniyor. Bu, MacBook Air'in fiyatını artıracak olan üretim maliyetinin eklenmesinden dolayı her zaman gerçekleşmeyebilir.

Ekim ayında, "Korkunç Hızlı" etkinliğinden önce, Mark Gurman MacBook Air ve MacBook Pro hatlarının ilkbahar 2024'te güncelleme alacağını öne sürdü. MacBook Pro'nun zaten satışta olması nedeniyle, MacBook Air'ın aslında sevkiyatını yapması gerekiyor.

Ekim etkinliğinden sonra, Gurman tahminlerini revize etti ve M3 sürümlerinin Mart ayında geleceğini bildirdi. J613 ve J615 kod adlarıyla, modeller güncellenmiş yongalar ve iç aksamla, diğer büyük özellik değişiklikleri olmadan bir özellik güncellemesi olacak.

iPad ve iPad Pro

Apple 2023'te iPad veya iPad Pro serilerinde önemli bir değişiklik yapmadı. Tek değişiklik, yeni bir USB-C Apple Pencil'in tanıtılmasıydı.

Bu, 2024'ün başlarında iPad güncellemeleri için uygun bir dönem yapar.

iPad Air ile başlayarak, analist Ming-Chi Kuo'nun Kasım ayında yaptığı bir iddia, biri 10.9 inçlik diğeri ise 12.9 inçlik iki iPad Air modelinin gelebileceğini öne sürdü. Ekim ayındaki söylentiler benzer beyanlarda bulundu.

Teoride, bu, iPad Pro serisinin boyutlandırmasını yansıtır, ancak iPad Pro'nun mini-LED arka aydınlatması olmayacak. Yine de, benzer özellik Oxide arka plan kullanımından yararlanabilir.

Kuo ayrıca, mevcut mini-LED sürümlerinin yerini alacak iki OLED iPad Pro modelinin olacağını öngördü. Yeni form faktörü tasarımları sunan tabletler, hala en son M3 yonga kullanımına devam edecek ve OLED ekran, LTPO arka planlarla birlikte tandem tasarımını kullanacak.

Aralık ayında, Gurman'ın açıklamaları, daha büyük bir iPad Air güncellemesi ile birlikte, OLED ekran iPad Pro modellerini tekrar vurguladı, boyut değişiklikleri olmadan. Muhabir, Apple Pencil ve Magic Keyboard güncellemelerini de övdü.

Aralık ayının ilerleyen günlerinde, Gurman iPad Pro'nun bir yeniden düzenleme alacağını, ancak yeniden düzenlemenin ne olacağını belirtmedi.

Bu raporda, iPad serisinin geri kalanı hakkında da bazı bilgiler verdi ve hem iPad mini hem de giriş seviyesi iPad'in yükseltilmesinin beklendiğini belirtti. Doğrudan bir değişiklik yerine, her iki modelin de daha yeni A-serisi yongalarına bir özellik güncellemesi içereceği.

Mac mini

Mac mini genellikle bir Apple Silicon neslinde güncellenen ilk cihazlardan biridir, ancak M3 yongasını almayı henüz başaramadı. Son aylarda, kompakt masaüstü Mac için pek fazla söylenti olmadı.

Ağustos 2023'te M3 Mac mini'nin bazı iddia edilen testlerinin olduğu, Gurman'ın sonbaharda görünmeyeceğini öne sürdüğü bir tahmininin doğru çıktığı belirtildi. O zaman, Gurman M3 Mac mini'yi "kesinlikle gelecek" ancak potansiyel olarak 2024'ün sonlarına kadar gelebileceği şeklinde nitelendirdi.

Nasıl görünebileceğine dair, Kuo'nun Ocak 2023'teki bir iddiasına göre, 2024 Mac mini'nin tasarım açısından önceki modellere benzeyeceğini öngörüyor.

Apple, Mac mini'yi diğer Mac güncellemeleriyle birlikte bir WWDC duyurusu için paketleyebilir, ancak mevcut M3 yonga serisi kullanılarak daha erken bir lansman da yapılabilir.

Olası Görünümler

İlkbaharda görünebilecek ürünlerin listesi olsa da, yüzeyde görünmeyecek bir koleksiyon da var. Başlamak için, iPhone SE 4'ün eylem düğmesi gibi unsurlar kazanacağına dair birçok söylenti olmasına rağmen, dedikodu raporları sürekli olarak bu sürümün 2025'te, 2024'te değil, gerçekleşeceğini söylüyor.

Mart civarında güncellenen potansiyel adaylar için çok yakın tarihlerde piyasaya sürülen ürünlerin olması nedeniyle, WWDC 2023'ten sonra ortaya çıkan her şey, çok yeni olduğu için ciddi bir alıcı pişmanlığına neden olabilir.

Apple'ın ağır topları olan Mac Pro ve Mac Studio, M2 Ultra yonga sunmak için WWDC 2023'te son güncellemelerini gördüler. Her ikisi de Mart ayında bir lansman için uygun olmaz, en az dokuz aylık bir zaman farkı nedeniyle.

Her ikisi de M3 Ultra'ya ihtiyaç duyan ve performans odaklı donanım olmaları nedeniyle, gerekli yongaları piyasaya sürmek için daha olası bir zamanda olan WWDC 2024'te bir lansman için daha uygun görünüyorlar. Kötü bir lansmanın ardından, Mac Pro'nun bu sürümü tamamen atlaması da olası.

Zaten bir M3 24 inçlik iMac'imiz var, ancak yolun sonunda olan bir 32 inçlik bir model hakkında söylentiler var. Ancak, söylentiler 32 inçlik bir modelin 2024'ün sonlarına doğru veya daha olası bir şekilde 2025'te geleceğini gösteriyor.

HomePod güncellemeleri de lansman için tamamen bir olasılıktır, ancak HomePod ve HomePod mini için uzun süredir önemli bir dedikodu haber kapsamı olmamıştır.

Kuo'ya göre, 2024'ün ilk yarısında yedi inçlik bir ekrana sahip bir HomePod'un söylentisi vardı. Ancak, Mart 2023 tahmininden sonra pek fazla somut söylenti etkinliği takip etmedi.

Bu, Apple'ın Mart 2024 etkinliğinde olması beklenen veya olmayan ürünlerin genel bir bakışıdır. Her ne olursa olsun, Apple'ın sonraki hamlelerini merakla bekliyoruz.

Serkan Alçay

Yazmayı ve araştırmayı çok seven profesyonel bir editör

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!