fcp

Windows 11'den Windows 10'a Geri Dönme

Serkan A. 14.12.2022 (Güncellenme: 23.10.2024) Takip et
Windows 11’den eski sürüm olan Windows 10’a geçiş yapmak istiyorsanız bu yazıyı inceleyebilirsiniz.
Windows 11'den Windows 10'a Geri Dönme

Son zamanlarda Windows 11’in çok tutulmadığını anlatan makaleler ve Windows 11’e geçmeye değer olup olmadığını soran kişilerin olduğunu görüyorum. Windows 10 ve Windows 11, Microsoft şirketinin en son işletim sistemlerinden biridir. Teorik olarak Windows 11 güncel işletim sistemleri arasında Microsoft şirketinin yazdığı en son işletim sistemidir. Bir önceki sürüm olan Windows 10’a göre çok büyük farklılıkları yoktur. Özellikle görünüm anlamında Windows 10 ile neredeyse aynıdır. Ancak, işlemci verimliliği, güvenlik ve kullanışlılık konusunda kesinlikle Windows 11 bir efsanedir.

Windows 10 kullanıyorsanız ve yeni işletim sistemi olan Windows 11’e geçiş yapmak istiyorsanız yapmanız gerekenler çok ama çok basittir. Yeni işletim sistemi Windows 11’i yüklemek için sistem güncelleştirmelerinde yer alan Windows 11 güncellemesini indirip yüklemek yeni işletim sistemine geçmeniz için yeterli olacaktır. Windows 10’dan yeni işletim sistemine geçiş yapmak tamamen ücretsizdir ve basittir. Yeni işletim sistemine geçiş yaptığınızda tüm sistem dosyalarınız, masaüstü düzeniniz ve tüm bilgileriniz aynen yeni işletim sistemi olan Windows 11’e aktarılır. Aktarılma aşamasında yani güncelleme aşamasında iken herhangi bir veri kaybı olmaması için interneti kapatmamalı ve bilgisayarınızın fişini çekmemeniz gerekiyor. Aksi halde bilgileriniz arasında eksik veya bozuk veriler elde edebilirsiniz.

Windows 11’den Windows 10’a Geri Dönme

Windows 11’e geçiş yaptıktan sonra belirli nedenlerden dolayı tekrar Windows 10’a geçmek isterseniz bu aşamada da yapmanız gereken birtakım işlemler olacaktır. Windows 11’de bir önceki sürüm olan Windows 10’a geçmek elbette mümkündür. Ancak, bu aşamada yapmanız gereken birtakım işlemler vardır. Windows 10’dan Windows 11’e geçerken yaptığımız yedekleme işlemini geri dönerken de yapmamız gerekiyor. Normal şartlarda yedekleme işleminin pek bir kıymeti yok aslında. Ancak, yedekleme işlemi yapmak güncelleme işlemi sırasında yaşanabilecek kopukluklardan dolayı veri kaybı yaşanmasının önüne geçecektir. Dolayısıyla yedekleme yapmak çok önemlidir.

Windows 11 işletim sisteminden Windows 10’a geçmek için ise şu adımları izlemeniz gerekiyor;

  1. Başlat,
  2. Ayarlar,
  3. Sistem,
  4. Kurtarma Seçenekleri
  5. Geri Git,
  6. Windows 10

Yukarıda ki adımları izledikten sonra işletim sisteminiz olan Windows 11, eski sürüm olan Windows 10’un bilgilerini indirecektir. Eğer bu aşamada hali hazırda indirilmiş bir Windows 10 sürümü var ise güncelleme işlemini o an başlatabilirsiniz. Eğer Windows 10 işletim sistemi kurulu değil ise bilgisayar sistemi Windows 10’u indirdikten sonra kuracaktır. Gerekli internet bağlantısını sağladıktan sonra güncelleme işlemini yaparak Windows 10 işletim sistemine geri dönebilirsiniz.

Serkan Alçay

Yazmayı ve araştırmayı çok seven profesyonel bir editör

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!