fcp

Windows 11’de Yeni “Akıllı Medya Arama” Özelliği Geliyor

Kemal Y. 02.09.2024 (Güncellenme: 16.09.2024) Takip et
Windows 11’in yeni “akıllı medya arama” özelliği, ses ve video dosyalarını metne dönüştürerek arama yapmayı kolaylaştıracak. Özellik, Ekim’de sunulacak Recall ile entegre çalışacak.
Windows 11’de Yeni “Akıllı Medya Arama” Özelliği Geliyor

Windows Insider programının Canary kanalında test edilecek olan Windows 11 sürümünde, “akıllı medya arama” özelliğine dair ipuçları ortaya çıktı. Bu özellik, kullanıcıların cihazlarında sakladıkları ses ve video dosyalarını tarayan bir yerel yapay zeka algoritması kullanacak. Bu sayede, kullanıcılar medya dosyalarında geçen kelimeleri arayarak içeriklerini daha kolay bulabilecekler.

Medya Dosyalarını Transkribe Eden Araç

Akıllı medya arama özelliği, kullanıcıların bilgisayarlarında bulunan ses ve video dosyalarını çözümleyerek metne dönüştürmeye yarayacak. Bu işlem tamamlandıktan sonra, kullanıcılar Windows arama fonksiyonunu kullanarak bu dosyalar içinde geçen kelimelere göre arama yapabilecekler. Şu anda bu özellik herhangi bir test sürümünde yer almıyor, ancak gelecekte Windows Insider kullanıcıları için erişilebilir olabileceği belirtiliyor.

Medya Dosyalarını Arama İçin İzin ve Model Yüklemesi

Özelliğin tanımına göre, “indekslenmiş ses ve video dosyalarındaki konuşulan kelimelerle arama yapabilirsiniz. ‘Kabul Ediyorum’ düğmesine tıklayarak, cihazınızdaki medya dosyalarının taranmasını kabul etmiş olursunuz. Gerekirse gerekli model arka planda indirilecek ve kurulacaktır. Yapay zeka modeli kurulduktan sonra, medya dosyalarınızı çözümleyip indekslemesi gerekecek, ardından içerik aramasına dahil edilecektir. Kurulum tamamlandığında sizi bilgilendireceğiz,” deniyor.

Recall Özelliği ile İlişki

Yeni akıllı medya arama özelliği, Ekim ayında Windows Insider kullanıcılarına sunulacak olan Recall özelliği ile yakından ilişkili görünüyor. Recall, yerel yapay zeka algoritmaları kullanarak, kullanıcıların uygulamalarda ve web içeriğinde gerçekleştirdiği tüm eylemleri kaydedecek. Toplanan veriler zaman çizelgesinde görüntülenecek, böylece kullanıcılar geçmişteki bilgileri kolayca bulabilecek ve etkileşime devam edebilecekler. Recall özelliğinin çalışması için, Windows 11 yüklü ve yerleşik bir sinirsel işlemciye (NPU) sahip bir bilgisayar gerekecek.

Yeni akıllı medya arama özelliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu tür bir fonksiyonun kullanıcılara nasıl fayda sağlayabileceğini ve olası etkilerini yorumlarda paylaşın.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!