fcp
Hesaplı Haziran Kampanyası 2024

Western Digital, 2 Tbit kapasiteli 3D QLC NAND kristallerini gösterdi

Kemal Y. 14.06.2024 (Güncellenme: 29.06.2024) Takip et
SSD
Western Digital, 2 Tbit kapasiteli 3D QLC NAND kristallerini gösterdi. Çok geniş ve uygun fiyatlı SSD'ler çok yakında
Western Digital, 2 Tbit kapasiteli 3D QLC NAND kristallerini gösterdi

Western Digital, yatırımcılar konferansında dünyanın ilk 2 Tbit kapasiteli 3D QLC NAND bellek kristalini önceden tanıttı. Yeni flash bellek, büyük kapasiteli ve daha hızlı ve enerji verimli SSD'lerin oluşturulmasına olanak tanıyarak katı hal sürücüsü (SSD) pazarını değiştirebilir.

Robert Soderbery'den Açıklamalar

Western Digital'in flash bellek bölümü genel müdürü Robert Soderbery, "Bugün size BiCS8 2Tb 3D QLC kristalinin ön incelemesini sunmaktan çok mutluyum. Bu kristali, veri merkezlerinin ve yapay zeka depolama sistemlerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarladık." dedi. Soderbery, bu kristalin dünyanın en yüksek kapasiteli belleği olduğunu belirtti.

Yeni kristalin boyutları, 218 katmanlı BiCS8 üretim sürecine dayanan gelişmiş bir teknoloji kullanılarak üretilmiştir. Western Digital, bu yeni kristalin mimarisi ve hız özellikleri hakkında henüz bilgi vermemiş olsa da, performans ve enerji tüketimiyle ilgili karşılaştırmalı verileri paylaşmıştır.

Yüksek Kapasiteli SSD'ler İçin Devrim Niteliğinde

2 Tbit 3D QLC NAND mikroçipi, 1 Тбit kapasiteli "standart" 3D TLC mikroçipine kıyasla önemli bir başarıdır. Bu yeni teknoloji, daha önce sadece dört bellek kristali kullanılarak 1 TB'lik bir SSD üretimine olanak tanıyacak.

Özellikle, üreticilerin bir çip içerisinde 16 kristal paketleyebilmesi sayesinde, Western Digital'in yeni kristalleriyle 4 TB'lik bir SSD kapasitesi elde edilebilir. Bu durumda, Western Digital ve ortağı Kioxia'nın 2 Tbit 3D QLC NAND bellek üretimini masaya koyabilecekleri takdirde, bu yeni ürün büyük kapasiteli SSD'lerin maliyetini önemli ölçüde etkileyebilir.

Performans ve Enerji Verimliliği

Western Digital, QLC kristallerinin yoğunluğunun rakiplerine göre %15-19 daha yüksek olduğunu belirtiyor. Şirketin iddiasına göre, yeni ürün rakiplerinden %50 daha hızlı ve 1 GB saklanan veri için %13 daha az enerji tüketiyor.

3D QLC NAND bellek kapasiteli 2 Tbit resmi duyurusu yakında yapılacak.

Western Digital'in 2 Tbit kapasiteli 3D QLC NAND belleğiyle SSD pazarında yaratacağı etkiler hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyoruz. Bu yeni teknolojiye ilişkin beklentileriniz nelerdir?

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!