Eski yıllarda bir web sitesi kurmak için yazılım veya bilgisayar mühendisi olmak gerekiyordu. Bunun sebebi ise günümüzde tercih ettiğimiz hazır site gibi hazır yazılımlarının olmamasıydı. O yıllarda bir web sitesini tamamen manuel bir şekilde yazmak gerekiyordu. Bunu yapmak için ise bir veya birden fazla yazılım dilini bilmek gerekiyordu. Bu yazılım dillerini ise bu konuda uzmanlaşmış kişilerin dışında bilen birileri yoktu.
Web Sitesi Nasıl Kurulur?
Yeni nesil internet teknolojisinde bir web sitesi kurmak artık hiç olmadığı kadar kolay bir durumda. Özellikle ne istediğiniz tam olarak belli ise yapacağınız işlem de o kadar basittir. Örnek vermek gerekirse; bir blog sitesi kurmak istiyor ve sadece blog yazıları paylaşmak istiyorsanız bir blog teması satın alarak hiçbir şey yapmadan sitenizi çok basit bir şekilde kurabilirsiniz. Web sitesi kurmak için önceden de olduğu gibi bazı şartları sağlamış olmanız gerekiyor. Bunlardan birincisi bir alan adı satın almaktır. Alan adı ise web sitenizin adresi olacak aslında. Dolayısıyla bu aşamada akılda kalıcı ve etkili bir alan adı seçmeniz gerekiyor. Alan adları ücretli hizmetlerden biridir. Ortalama bir alan adının fiyatı 150₺ civarındadır. Alan adlarının fiyatları hem potansiyeline hem de uzantısına göre farklılık gösterebilir. Örnek vermek gerekirse; .com uzantılı alan adları diğer uzantılara göre daha pahalı olacaktır.
Alan Adı Nasıl Seçilir?
Alan adı satın aldıktan sonra sitenize can verecek olan sunucuyu seçmeniz gerekiyor. Seçeceğiniz sunucu web sitenizin çalışma performansını sağlayan ana etken olacaktır. Dolayısıyla büyük bir site kurmayı ve çok fazla trafik elde etmeyi planlıyorsanız güçlü bir sunucu seçmeniz gerekiyor. İhtiyacınız olan sunucuyu da seçtikten sonra sitenizi kurma adımlarına geçebilirsiniz. Satın aldığınız sunucuya alan adınızı bağladıktan sonra siteniz aktif hale gelecektir. Bu aşamada sitenin bilgilerini satın aldığınız sunucu panelinden belirleyebilirsiniz. Site bilgileri, siteyi kurma aşamasında işimize yarayacaktır.
Satın alınan web sitenizin paneline site bilgileri ile giriş yaparak satın aldığınız site temasını entegre edebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunu yapmak için bir tema satın almanız gerekiyor. Yukarıda da belirttiğim gibi satın alınması gereken tema sizin ihtiyacınıza yönelik olmalıdır. Örneğin; blog sitesi için bir blog teması edinmeniz gerekiyor. Doğru temayı satın aldıktan sonra satın alınan tema dosyalarını web sitesinin içine atarak kurulum işlemine geçebilirsiniz. Satın aldığınız temayı çalıştırabilmek için Wordpress’e ihtiyacınız olacak. Wordpress’i hazır site olarak tanımlayabiliriz. Satın aldığımız tema tek başına işe yaramayacaktır. Temayı Wordpress’in içerisinde atarak ve Wordpress’i kurarak satın aldığımız temayı aktif edebiliriz. Wordpress dosyalarını da web sitesinin içerisine atarak kurulum işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Kurulumun sonrasında temayı aktif ederek blog yazılarınızı paylaşmaya başlayabilirsiniz.