Hepimizin günlük hayatta çoğu zaman aldığı hizmette ya da üründe elektronik ileti gönderilmesi için kişisel numaramızı veya e-posta adresimizi paylaştığımız durumlar mutlaka olmuştur. Bu gibi durumlarda firmaların reklam,promosyon,kampanya vb. amacı ile elektronik ileti yoluyla bizlere anlık bildirimlerle ulaşmasına olanak sağlıyoruz. Fakat bazı durumlarda o kadar fazla onay verdiğimiz zamanlar oluyor ki gün içerisinde onlarca gelen SMS’ler artık bizi rahatsız edecek duruma gelebiliyor. Neyseki Ticaret Bakanlığının geliştirmiş olduğu “Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler” yönetmeliği sayesinde artık bunun önüne geçmek mümkün hale geldi. Kullanıcılar (vatandaşlar), Bakanlık İYS (İleti Yönetim Sistemi) uygulaması ile e-Devlet sistemi üzerinden ya da vatandas.iys.org.tr adresinden iletişim bilgilerini girerek onayları kontrol edebilecek. Peki nedir İYS (İleti Yönetim Sistemi) ve nasıl kullanılır daha detaylı açıklayalım.
İYS (İleti Yönetim Sistemi) Nedir?
Ticari elektronik ileti, elektronik ortamda gönderilen ve alınan iletişim mesajlarının ticari amaçlar için kullanılmasına verilen genel isimdir. İleti yönetim sistemi (İYS) ise; bu ticari elektronik iletilerin onay alınmasına, reddedilmesine ve gerekirse şikayet edebilme gibi durumların yönetilmesine olanak sağlayan ulusal veri tabanı sistemidir.
Bilindiği gibi arama, sms, e-posta günlük hayatımızdaki en önemli elektronik ileti yöntemleridir. Hizmet sağlayan firmalar bu elektronik iletiler aracılığı ile onay verdiğimiz izinleri yönetebilir. Bizlerde (alıcılar) İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile verdiğimiz bu izinleri uygulama üzerinden kolaylıkla değiştirebilir istenmeyen SMS’lerden ve aramalardan ret seçeneği ile kurtulabiliriz.
İYS (İleti Yönetim Sistemi) Nasıl Kullanılır?
İleti Yönetim Sistemi uygulamasını kullanmak oldukça kolay ve pratiktir. Bunun için yapmanız gerekenleri sıralayacak olursak;
- Öncelikle sisteme giriş yapabilmek için cep telefonundan veya bilgisayardan vatandas.iys.org.tr adresine gidin.
- Açılan sayfada” Vatandaş girişi” başlığı altında “İletişim bilgileri ile giriş” ve “e-devlet hesabınızla giriş” olarak iki farklı giriş seçeneği çıkacaktır.
- Seçtiğiniz ve bilgilerini girdiğiniz tercihten sonra cep telefonunuza onay kodu gelecektir. Bu onay kodunu sizden istenilen alana girin.
- Açılan sayfada “Aydınlatma Metni” karşınıza çıkacaktır. Metni okuduktan sonra alt kısmında bulunan kutucuğu işaretleyin ve devam edin.
- Artık izinler sayfanız görüntülenecektir. Açılan ekranda izin verdiğiniz hizmet sağlayıcılarının isimleri ve yan taraflarında ise “mesaj izni” ve “arama izni” şeklinde iki sütun bulunur. Buradan hizmet sağlayıcı adının karşılığında çıkan butona basarak elektronik ileti durumuna onay verebilir ya da ret edebilirsiniz.
- Sonrasında ise kaç adet onay ve kaç adet ret işlemi yaptığınız sayfanın üst köşesinde toplam şeklinde gösterilir.
- Yaptığınız bu işlemler sonrasında sizin onay vermediğiniz herhangi bir firma tarafından arama veya mesaj ile bilgilendirme yapılmayacaktır.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta aktif olarak kullandığınız internet bankacılığına yönelik arama ve sms iznini ret etmemenizdir. Aksi halde bankanızın size yapacağını bildirimlerden haberdar olamayabilirsiniz. Ayrıca internet bankacılığına giriş işlemlerinde de sorun olabilir. Bu yüzden buna dikkat etmeniz gerekir.