2018 yılında kurulan ve 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı atama kararı ile başına Serdar Hüseyin Yıldırım getirilen Türkiye Uzay Ajansı’nın faaliyetleri için geri sayım başladı. 2023 yılında ilk Türk astronotun ay görevi için uzaya gitmesi bekleniyor. Türkiye Uzay Ajansı’nın kısaltması TUA’dır. Çok uzun zamandır kurulması planlanan ve ‘Uzayda Var Olma’ hedefi ile yola çıkılan TUA’nın 2023 yılındaki bütçesi rekor bir seviyeye ulaştı.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre meclise sunulan 2023 yılı bütçe teklifinde TUA’nın bütçesinin binlerce kat artarak 1.6 milyar TL olacak. Diğer ülkelerin uzay faaliyetleri için küçük fakat 2019 yılında faaliyetlerine başlayan 3 yıllık bir girişim için çok büyük bir bütçedir. 2022 yılı için TUA’ya ayrılan bütçe yaklaşık 61 milyon TL idi. Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kurulan ve yönetilen Türkiye Uzay Ajansı ile yepyeni teknolojiler ortaya çıkacak.
Uzay ve havacılık teknolojileri geliştirilecek
Günümüzde uzay faaliyetleri yürüten en büyük ülkeler Türkiye, Rusya ve Çin ülkeleridir. Türkiye’nin bu alanda da aynı savunma sanayisinde olduğu gibi kısa sürede ciddi başarıya ulaşması bekleniyor. Ankara’dan yönetilen uzay ajansı sayesinde Türkiye uzay ve havacılık teknolojileri geliştirilecek. Geleceğin başladığı bir yer olarak tanımlanan TUA’nın “Uzayda İzi Olmayanın Dünyada Sözü Olmayacak.” diye bir mottosu da var.
Burada çok önemli bir gelişmeyi dile getirmek istiyoruz. 2023 yılı bütçe teklifi 1.6 milyar TL olan TUA’nın geliştirilmesi için uzay ve havacılık sanayisi kurulacak. Birbirinden farklı projelerin geliştirileceği yeni uzay programında yeni AR-GE programları da olacak. Uzaya bağımsız erişim sağlayacak tesis ve teknolojilerinin üretilmesi içinde artan bütçe aynı zamanda insansız uzay araçları içinde adımlar atılacak.
AR-GE ve yenilik faaliyetleri yeni teknolojiler üretecek
Dünyayı değiştiren teknolojilere baktığımızda birçoğunun uzay programları sırasında ortaya çıkan projeler olduğunu görebiliriz. Türkiye’de kurulacak olan yeni uzay ve havacılık sanayisinde geliştirilecek olan teknolojiler yeni ürünlerinde çıkmasına olanak sağlayacak. Böylece Türkiye şuanda olduğu gibi gelecekte de insansız teknolojilerde çok ciddi başarı sağlayabilecek.
Bu arada söylemeden geçmeyelim; 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonuna ilk Türk çıkacak. Aday başvuruları bitti ve bir yedek bir asil uzaya çıkmak için eğitim almaya başladılar. Merak edenler için 45 yaşından küçük, 1.5 ile 1.9 cm boya en fazla 110 kiloda olan kişilerden ilk Türk astronot seçilecekti.