fcp
Gaming Gecesi Kampanyası 2025

Telefon Bataryası Neden Şişer?

Kemal Y. 25.08.2022 (Güncellenme: 23.10.2024) Takip et
Yeni nesil bataryalarda şişme problemini çok sık görmeye başladık. Bataryanın şişmesinde birçok neden olabilir. En büyük nedenlerden biri ise cihazı düşürmek veya çok sıcakta bırakmaktan kaynaklıdır.
Telefon Bataryası Neden Şişer?

Akıllı telefon bataryaları zaman zaman şişebiliyor. Bazı forum sitelerinde bu problemin yeni nesil bataryalarda kronik sorun olarak belirtildiğini gördüm. Aslında, bu yeni nesil bataryalarda olabilecek bir durumdur ancak kronik bir sorun değildir. Sorunun ana nedeni, bilinçsiz kullanım veya cihazı düşürmektir. Yeni nesil bataryaların içerisinde bir jel yer alır. Bu jel, aşırı ısındığında şişebilir. Bataryanın ısınması ise birçok nedene bağlı olabilir. Çok uzun süre şarj durumunda veya çok sıcak bir yerde muhafaza etme gibi detaylar bataryanın şişmesine neden olabilir.

Öncelikle şişen bir bataryaya kesinlikle temas etmemek gerekiyor. Özellikle şarj olmuş şişen bir bataryaya dokunmak çok ama çok riskli bir işlemdir. Şişmiş bir bataryanın patlama olasılığı çok fazladır. Bu aşamada bataryanın patlaması cildinize çok ciddi zararlar verebilir. Dolayısıyla şişmiş bir bataryaya kesinlikle temas etmemek gerekiyor.

Şişen Bataryalara Kesinlikle Temas Etmeyin!

Yanlış kullanımın veya sıcaklık detayının yanı sıra sert bir şekilde düşürülen akıllı telefonlarda da batarya şişmesi problemi gözlemleyebiliriz. Günümüz şartlarında yeni nesil bataryalarda bu durumu görmek çok olası bir durumdur. Bu, bataryanın kalitesi ile alakalı bir durum değildir. Sert bir şekilde düşen cihazların bataryasının şişmesi çok normal bir hadise olarak biliniyor. Bu durumda da yukarıda belirttiğim gibi bataryalara temas etmekten kesinlikle kaçınıyoruz.

Şişmiş bir bataryanın yeni bir batarya ile değiştirilmesi gerekiyor. Bu işlemi kendiniz yapacaksanız, şişmiş bir bataryayı kesinlikle çöpe atmayın. Pil, batarya veya şarj aleti gibi aletlerin geri dönüşüme atılması gerekiyor. Bunlar; kanserojen madde barındıran ve doğaya çok ciddi zararları olan ekipmanlardandır. Dolayısıyla doğaya kesinlikle bırakmıyoruz. Batarya değişimini kendiniz yapmaya karar verdiyseniz eski bataryayı çıkartmak için biraz bekleyin. Batarya belirli bir süre içerisinde herhangi bir yerinden patlama göstermediyse tekrar patlamayacaktır. Ancak, bu işlem zarfında yine de dikkatli olmanız gerekiyor.

<a href=Telefon Bataryası Neden Şişer" src="/resim/blog/630770f83096a.png" />

Eski bataryayı yerinden çıkardıktan sonra bataryanın olduğu yuvayı temiz bir bez ile güzelce temizleyin. Yeni nesil bataryaların içerisinde jel bulunduğunu yukarıda belirtmiştim. Bu jel, bataryanın patlayan kısımlarından cihazın içerisinde ve anakarta akabilir. Bu sıvının kesinlikle temizlenmesi gerekiyor. Yine burada ek bir bilgi olarak bu sıvıya cildiniz ile temas etmemeniz gerekiyor. Gerekli temizlik işleminden sonra cihazı kapatarak tekrar şarj edebilirsiniz. Son olarak eski bataryanızı doğaya bırakmamayı ve geri dönüşüme atmayı ihmal etmeyin.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!