fcp

Supermicro Üzerinde Hukuki Soruşturma: Hisseleri %12 Düştü

Kemal Y. 28.09.2024 (Güncellenme: 02.10.2024) Takip et
Supermicro, Hindenburg Research'ün raporları sonrası ABD Adalet Bakanlığı tarafından soruşturmaya alındı ve hisse senetleri %12 düştü.
Supermicro Üzerinde Hukuki Soruşturma: Hisseleri %12 Düştü

ABD Adalet Bakanlığı, Hindenburg Research tarafından yapılan ifşaların ardından Supermicro hakkında bir soruşturma başlattı. The Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre, bu gelişme Supermicro'nun hisse senetlerinin %12 oranında değer kaybetmesine yol açtı. Soruşturmanın henüz erken aşamada olduğu belirtiliyor. San Francisco'daki bir savcılık çalışanı, Supermicro ile ilgili potansiyel bilgileri olan kişilerle iletişime geçerek, şirketin eski genel müdürü Bob Luong'un muhasebe ihlalleriyle ilgili iddialarına dair bilgi talep etti.

Bob Luong'un İddiaları ve Davası

Bob Luong, bu yılın Nisan ayında Supermicro ve şirketin CEO'su Charles Liang’a karşı bir dava açtı. Davada, şirketin 2020-2022 yılları arasında henüz tamamlanmamış teslimatlar ve eksik ekipman için faturalama gibi yanlış muhasebe uygulamalarıyla gelirleri hatalı bir şekilde raporladığı iddia ediliyor. Luong, Supermicro tarafından Nisan 2023'te işten çıkarıldığını, bunun birkaç ay önceki ücretsiz iznin ardından gerçekleştiğini ifade etti. Luong'un avukatı, müvekkilinin muhasebe ihlalleriyle ilgili önemli bulgulara sahip olduğunu ancak bu durumun soruşturulmak yerine onun işten çıkarılmasıyla sonuçlandığını belirtti.

Geçmişteki İhlaller ve Ceza

Supermicro, daha önce de muhasebe belgelerindeki yanlışlıklarla gündeme gelmişti. 2020 yılında, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yapılan bir anlaşma çerçevesinde 17,5 milyon dolar ödemeye mahkûm oldu, ancak şirket bu iddiaları ne kabul etti ne de reddetti. SEC, eski finans direktörü ile bir anlaşma yaparken, CEO Liang'dan 2,1 milyon dolar tazminat talep etti fakat onu herhangi bir usulsüzlükle suçlamadı. Luong'un davasında, Supermicro'nun geçmişteki muhasebe ihlalleri nedeniyle işten çıkarılan bazı çalışanları tekrar işe aldığı iddia ediliyor.

Hindenburg Research Raporu ve İddialar

Hindenburg Research, 27 Ağustos 2024 tarihinde, Luong'un Supermicro ile ilgili yaptığı iddialarının yanı sıra CEO'nun yakın akrabalarının yönetiminde olduğu bazı firmalarla olan bağlantılarına dair bilgileri içeren bir rapor yayımladı. Hindenburg, Supermicro ürünlerinin ABD'nin uyguladığı yaptırımlar sonrasında bile Rusya’ya sevkiyat yapıldığına dair deliller bulduğunu da belirtti. 28 Ağustos'ta şirket, 2024 mali yılı için SEC'e rapor sunumunu erteleyeceğini duyurdu ve hemen ardından Supermicro, iddiaları incelemek için bir komite oluşturdu. Ancak, şu ana kadar yıllık rapor SEC'e gönderilmedi.

CEO'nun Müşterilere Gönderdiği Mesaj

3 Eylül'de müşterilere gönderilen bir mektupta CEO Liang, Hindenburg'un raporunun "yanlış veya eksik ifadeler içerdiğini" belirtti ve bu iddiaların inceleneceğini taahhüt etti. Liang, şirketin 2024 mali yılına ait daha önce yayınlanan finansal sonuçlarda önemli bir değişiklik yapmayı planlamadığını da ekledi. Bu durum, şirketin gelecekteki finansal performansı hakkında endişeleri artırıyor.

Davanın Gidişatı ve Hisse Senedi Fiyatları

Supermicro, eski çalışanının davasının durdurulmasını ve arabuluculuğa yönlendirilmesini talep etti. Şirketin talebinin görüşüleceği duruşma bu hafta Perşembe günü yapılacak; ancak sonuçları henüz bilinmiyor. Supermicro'nun hisse senetleri, yapay zeka teknolojilerine olan ilginin artmasıyla yükseldi. Ancak, 2023 yılının başından 2024 Mart’a kadar hisse fiyatları %140 artış gösterdikten sonra %59 değer kaybetti. Şirketin piyasa değeri, en yüksek noktasında 66 milyar dolara kadar çıkmıştı.

Gelecekte Ne Olacak?

Supermicro'nun yaşadığı bu hukuki süreçler ve mali sıkıntılar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin görüşlerinizi merak ediyoruz; yorumlarınızı bizimle paylaşın!

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!