Dünyanın en büyük iki teknoloji adamı Elon Musk ve Jeff Bezos arasındaki rekabeti kızıştıracak bir adım bu sefer Jeff Bezos tarafından atıldı. Bezos tarafından 2000 yılında kurulan havacılık ve uzay araştırma şirketi Blue Origin’in yeni bir projesinde sona gelindi. Uzaydan dünyaya internet sağlayacak olan bir proje olan Amazon Kuiper için geri sayım başladı. 1 yıl içerisinde ilk iki prototipin uzaya fırlatılacağı açıklandı. Elon Musk’ın SpaceX şirketiyle yaptığı Starlink projesi gibi uydu interneti sağlayacak olan Kuiper’in tek rakibi Starlink projesidir. Uzaydan ultra hızlarda internet hizmeti verecek olan Kuiper projesinde prototip uydu isimleri ve hangi roketle fırlatılacağı da belli oldu.
Prototiplerin isimleri belirlendi
Geçtiğimiz hafta açıklama yapan yetkililer, The Verge’nin haberine göre Kuipersat-1 ve Kuipersat-2 olarak isimlendirdiği prototipleri ULA Vulcan Centaur roketiyle uzaya fırlatacaklar. 2023’ün ilk yarısında uzaya gönderilmesi beklenen prototipler ile şebeke testi yapılacak. Merak edenler için söyleyelim ücretsiz internet sağlayabilmek bir uydu zinciri gerekiyor. Starlink projesinde toplamda 3.000 adetten uydu bulunuyor ve Elon Musk’ın uzaya göndermeyi hedeflediği uydu sayısı 42.00 adettir. Jeff Bezos’un planında ilk etapta 3 binden fazla uydu ile bir zincir yapmak var. Elon Musk İran’da devletin interneti kapatması üzerine Starlink uydularını hizmete sokmuş ve devletlerin aldığı kararı yok sayarak İran halkına ücretsiz hizmet sağlamıştı.
Amazon Kuiper uydularının hedefi açıklandı
Jeff Bezos’un kurduğu ve yönettiği Blue Origin roketleriyle fırlatılacak olan Kuipersat-1 ve Kuipersat-2 prototiplerinden sonra binlerce uydu yine ayrı roketlerle uzaya fırlatılacak ve dünyanın etrafını saracak. Dünyanın en ücra noktalarına bile LTE, 5G ve internet hizmetini uygun fiyata vereceği amacı olan Amazon Kuiper projesinde bazı zorunluluklar var. FCC tarafından alınan lisansa göre 2026 yılına kadar uyduların yarısından fazlasının uzay boşluğuna bırakılması gerekiyor. Amazon’un prototipleri fırlatmak için 2021 yılını son çeyreğini seçmesi ve bu planı 2 yıl ertelemesi plana sadık kalmadığını gösterse de işleri hızlandıracak gibi duruyor.
Sizce ne olacak? Amazon Kuiper projesi ile internet ucuzlayacak mı, hızlanacak mı? Türkiye’den benzer bir adım atacak bir şirket doğar mı? Görüşlerinizi bekliyoruz.