fcp

Sessiz klima reformu için geri sayım başladı

Kemal Y. 23.11.2023 (Güncellenme: 19.09.2024) Takip et
Geleceğin klimaları soğutuculardan ve kompresörlerden kurtulacak. Elektrik alanlarını kullanacaklar. İşte detaylar..
Sessiz klima reformu için geri sayım başladı

Modern dünyada sayısız sayıda buzdolabı ve klima sistemine olan ihtiyaç göz önüne alındığında, çoğu zaman çevre için zararlı olan soğutucular kullanılıyor. Uzun zamandır kabul edilebilir bir alternatif bulma çabaları var, ancak şimdiye kadar büyük bir başarı elde edilemedi. Bir grup bilim adamı, geleceğin klima sistemini temsil eden bir prototip geliştirdi. Bu sistemde kompresör ve çevre dostu olmayan gazlar, örneğin amonyak, bulunmuyor.

Elektrokalorik Etki ve Geleceğin Soğutma Sistemleri

Geleceğin buzdolabı, elektrokalorik etki temel alınarak tasarlandı. Bu etki, özel bir malzemenin elektrik alanına maruz kaldığında ısındığı ve elektrik alanı kaldırıldığında malzemenin soğuduğu bir fenomeni ifade eder. Bu malzeme, elektrik alanındaki değişikliklerle gerçekleştirilen faz geçişleri aracılığıyla sistemden ısı çeker, bu da geleneksel buhar sıkıştırmalı sistemlere kıyasla daha kullanışlı, ekonomik ve çevre dostu bir seçenektir.

Lüksemburg Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden Elektrokalorik Soğutma Prototipi

Bu yenilikçi buzdolabı prototipi, Lüksemburg Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'ndeki bilim insanları tarafından geliştirildi ve Science dergisinde bir makaleye konu oldu. Deneme kurulumu, seramik benzeri bir malzemeden yapılmış, çoklu soğutma ve ısıtma döngülerine dayanabilen bir dizi plakadan oluşmaktadır. Plakalar arasında, soğutma odasından dışarıya ısı transferini sağlayan bir sıvı dolaşmaktadır.

Prototipin Performansı ve Uygulanabilirlik

Deneyler sırasında, prototipin 4.2 watt'ta maksimum güçte 20.9 K sıcaklık farkı sağladığı gösterildi. Makalede, "Ayrıca, sıvı pompalama için harcanan enerji de dikkate alındığında, maksimum enerji verimlilik katsayısı, enerji geri kazanımı doğru bir şekilde uygulandığında Carnot döngüsünün verimlilik katsayısının %64'üne ulaşır" diye belirtiyorlar. Bu elde edilen sayılar, elektrokalorik etkinin modern klima ve buzdolaplarına daha temiz bir alternatif sağlayabileceği umudunu veriyor.

Geleceğin Daha Temiz Soğutma Çözümleri

Elektrokalorik etki, gelecekteki soğutma ve ısıtma sistemleri için daha temiz bir alternatif sunabilir, modern klimalara ve buzdolaplarına karşı daha çevreci bir seçenek sağlayabilir.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!