fcp

Samsung ve LG, 2022'de ülkeyi terk etmelerine rağmen Rusya'da karlarını artırdı

Kemal Y. 16.03.2024 (Güncellenme: 14.09.2024) Takip et
Samsung, Rusya'da üretilen ürünlerin artıklarının satışı ve komşu ülkelere ihraç edilmesiyle önemli bir gelir artışı yaşadı.
Samsung ve LG, 2022'de ülkeyi terk etmelerine rağmen Rusya'da karlarını artırdı

Samsung, resmi olarak Rusya pazarından çekildikten sonra bile, yerel iştiraki olan şirketinin finansal performansında önemli bir artış kaydetti. Bu artış, Rusya'da üretilen ürünlerin artıklarının satışı ve komşu ülkelere ihraç edilmesiyle sağlandı. LG ise Rusya'daki performansını kısmen iyileştirebildi ve iş modelini değiştirdi.

Samsung'un Gelir Artışı

2023 yılında, Güney Kore'ye ait Samsung'un sahibi olduğu Samsung Electronics Rus Company'nin geliri bir önceki yıla göre %15 artarak 102 milyar ruble oldu; kar ise 1.8 milyar rubleye ulaştı. Şirket, ürünlerinin Rusya'ya tedarikini 2022 yılının mart ayında durdurmuştu; ancak kısa bir süre sonra, Rusya'da üretilen ürünlerini Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve diğer ülkelere satmaya başladı. Ukrayna'daki olaylar başladığında, eski lider Samsung, televizyonlar, akıllı telefonlar ve elektrikli süpürgeler pazarındaki paylarını Çin ve Türkiye şirketlerine kaptırdı. 2021'de Rus akıllı telefon pazarındaki payı %31,9 iken, geçen yılın ortasında %12,4'e düştü; televizyon pazarındaki payı %24,6'dan %5'e düştü; çamaşır makineleri ve elektrikli süpürgeler pazarındaki payı ise sırasıyla %11 ve %20 idi.

Rusya'da Samsung'un Stratejisi

Rusya'daki Samsung'un kendi raporunda, "kararsız ekonomik durum ve tahmin edilemeyen karmaşık durumlar göz önüne alındığında, yönetimin 2022 yılında stoklardaki değer kaybı için bir rezerv oluşturduğu ve 2023 yılında bu rezervin yeniden kazanıldığı" belirtiliyor. Bu durum, şirketin stok değerini piyasa değerinin altına indirerek, başlangıçtaki maliyetin altında satışlardan kaynaklanan zarara karşı hazırlık yapabileceği anlamına gelir. 2023 yılında rezervin yeniden kazanılmasıyla, şirket satış maliyetini düşürdü ve brüt kar marjı gösterge olarak yeniden kazanılan rezerv miktarı kadar arttı. Ayrıca, Samsung Rusya'da ürünlerine hizmet ve garanti vermeye devam ediyor, ülkeye cihazlar ve onarımlar için kitler ithal ediyor.

LG'nin Rusya'daki Performansı

Rusya'daki LG iştiraki olan LLC "LG Electronics Rus", 2023 yılının sonunda gelirini %33,5 azalttı - 37 milyar ruble oldu; ancak karı dokuz kat artarak 3,3 milyar rubleye yükseldi. LG'nin Rusya'da üretilen ürünlerden elde ettiği gelir, 36.7 milyar rubleden 9.7 milyar rubleye düştü; ancak satın alınan ürünlerin satış geliri 16.7 milyar rubleden 27.2 milyar rubleye yükseldi. LG'nin raporuna göre, şirket "yarı mamul ürünleri üçüncü taraf kuruluşlara satıyor ve daha sonra bunları 'hazır ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere' satın alıyor". Uzmanlar, LG'nin Rusya'daki faaliyetlerine, üretimden ticari işlemlere geçerek, kendisi için daha kolay bir yol seçmiş olabileceğini belirtti.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!