fcp

Rusya, 2028 yılına kadar 65 nm çiplerin seri üretimine başlıyor

Kemal Y. 02.07.2024 (Güncellenme: 04.10.2024) Takip et
Rusya, 2028 yılına kadar 65 nm proses teknolojisini kullanan çiplerin seri üretimine başlayacak
Rusya, 2028 yılına kadar 65 nm çiplerin seri üretimine başlıyor

Rusya, 2030 yılına kadar elektronik ve mikroelektronik alanında büyük bir gelişim hedefliyor. Bu kapsamda, ülkenin önde gelen teknoloji şirketlerinden biri olan "Элемент" (Element) bünyesindeki зеленоградский "Микрон" (Micron) tesisinde 65 nm teknoloji süreciyle mikroçip üretimini seri hale getirmeyi planlıyor. Bu bilgiler, "Коммерсантъ" gazetesinin hükümete yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre ortaya çıktı.

Teknolojik Altyapı ve Üretim Kapasitesi

АО "Микрон" şu anda 180-90 nm topolojiyle yarı iletken ürünleri üretiyor. Bu teknoloji, ulaşım kartları, IoT cihazları ve genel amaçlı işlemciler için çiplerin üretimine olanak tanıyor. Ancak dünya genelindeki önde gelen çip üreticileri, örneğin Tayvan merkezli TSMC, 3 nm teknoloji süreciyle çipler üretmekte ve daha ince detaylar üzerinde çalışmaktadır.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı temsilcileri, "Микрон" ile işbirliği içinde 65 nm çiplerin banka kartları, SIM kartları ve IoT için kullanılan denetleyici çeşitliliği de dahil olmak üzere geniş bir yelpazede kullanılacağını belirtti. Ancak, "Элемент" yetkilileri konuya dair yorum yapmayı reddetti.

2011 yılında "Микрон", франко-итальянской компании STmicroelectronics ile işbirliği yaparak 65 nm teknoloji sürecini benimseme girişiminde bulundu. Ancak 2014 yılından sonra işbirliği sona erdi. 2015 yılında AFK "Система" sahibi Vladimir Evtushenkov'un, "Микрон" için 28 nm teknoloji süreciyle ilgili 25 milyar ruble kredi talep ettiği bildirilmişti.

Endüstriyel Potansiyel ve Piyasa Eğilimleri

"Байкал Электроникс" Genel Müdürü Andrey Evdokimov, 65 nm çiplerin mikrodenetleyiciler ve diğer çeşitli uygulamalarda kullanılabileceğini belirtti. Özellikle, МЦСТ şirketi, "Эльбрус" işlemcileri için bu teknolojinin geliştirilmesine olan ilgisini dile getirdi.

Geleceğe Yönelik Zorluklar ve Beklentiler

Ancak, 2028 yılında 65 nm işlemci teknolojisinin bilgisayarlar veya sunucular için yeterli performans sağlayıp sağlamayacağı konusunda ciddi şüpheler bulunmaktadır. Intel ve AMD gibi dev şirketler, bu teknolojiyi çok önce benimsemiş ve daha gelişmiş süreçlere geçmiş durumda. Rusya'nın bu süreci benimsemesiyle teknoloji yaklaşık 20 yıl geride kalacak. Ancak, mikrodenetleyiciler gibi belirli uygulamalar için bu süreç hala önemli olabilir.

Üretim Altyapısı ve İnsan Kaynağı

"Бештау" üreticisinin Genel Müdürü Oleg Osipov, 65 nm çiplerin üretimi için gerekli olan 300 mm silikon plakaların Rusya'da üretilemediğini ve bunun "Микрон" için bir zorluk teşkil ettiğini belirtti. Ayrıca, bu teknolojinin geliştirilmesi için yeterli kalifiye iş gücünün eksikliğine de dikkat çekti.

Konu ile ilgili düşüncelerinizi ve yorumlarınızı bekliyoruz. Rusya'nın elektronik ve mikroelektronik alanındaki bu gelişme planı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!