Rusya'nın önde gelen demiryolu şirketi, OAO "Rus Demiryolları," demiryolu istasyonlarında yolculara büyük eşyalarında yardımcı olacak taşıma robotlarını kullanmaya hazırlanıyor. RBK kaynaklarına göre, şu anda teknolojinin geliştirilmesi ve uygulanması için teklif toplama süreci devam ediyor. Ardından, Moskova'daki demiryolu istasyonlarında 50 adet otomasyonlu yardımcının testi yapılacak.
Robot-Nosilshchik Projesinin Detayları
Projeyi tanımlayan bilgilere göre, robot-nosilshchik, "kullanıcıyı takip etmeli" ve bunun için sensörler ve bilgisayarlı görüş kullanmalıdır. Cihaz, 30 kg'a kadar yük taşıyabilir, bataryasını kendisi şarj edebilir ve ana üsüne geri dönebilir. Robot-nosilshchik çağrıp hizmeti ödemek için mobil uygulamayı kullanmak mümkün olacak. Bu teknolojinin kullanımı, insan gücünden vazgeçmeyi ve hizmet maliyetini düşürmeyi sağlayacaktır.
Rus Demiryolları'nda Taşıma Hizmetleri
Şu anda RZD'nin yolcu istasyonlarında taşıma hizmetleri 320 ila 440 ruble arasında değişmektedir. Yolcu Birliği Başkanı Kirill Yankov'a göre, robot-nosilshchiklerin devreye alınması, ücreti 100-200 rubleye kadar düşürmeye olanak tanıyacaktır. Ancak, Yankov, robotların bu hizmet kategorisinde birkaç yıl içinde insanı tamamen değiştiremeyeceğini düşünüyor. Yankov, "Nosilshchik önemli görevler yerine getiriyor - özellikle yaşlılara yardım konusunda. Arabanın bagajından el bagajını çıkarmak, arabayı arabaya yüklemek, trenin bagaj bölümüne yerleştirmek gibi." şeklinde konuştu.
Rusya'da ve Dünyada Robot Taşımacılığı
Oleg Kivokurtsev'in, Promobot'un geliştirme direktörüne göre, 50 robotun geliştirilmesinin maliyeti, prototiplerin oluşturulması dahil en az 60 milyon ruble olacaktır. Kivokurtsev, "Birim başına maliyeti 1 milyon ruble civarında olabilir, ve bu iyimser değerlendirmelerdir. Üç sensör sistemi, lazer lidarlar dahil edilirse, maliyet 2 milyon rubleyi aşabilir." dedi.
Dünya Çapında Robot-Nosilshchiklerin Kullanımı
Şu anda, otomatik mobil robotlar (AMR) ve otomatik yönlendirilen arabalar (AGV), dünya genelinde taşımacılık ve lojistikte kullanılmaktadır. COVID-19 pandemisi, işgücü eksikliğine neden oldu, ancak bazı şirketler AMR ve AGV'nin kullanımıyla karantina sırasında personel katılımını en aza indirerek çalışmaya devam edebildi.
2018 yılında Hollandalı havayolu şirketi KLM Royal Dutch Airlines, Care-E adlı taşıma robotunu tanıttı. Bu robot, sadece bagaj taşımakla kalmayıp aynı zamanda yolcuyu uçağa kadar eşlik edebiliyor.
Rusya'da da benzer girişimler var. "Yandex" şirketi, "Yandex.Rover" projesi kapsamında 20 kg'a kadar yük taşıma kapasitesine sahip yarı metre boyunda bir kurye robotu geliştirdi. Robot tamamen otonom olarak çalışabilir, kendi rotasını planlayabilir, engelleri aşabilir ve yayalar ile hayvanları geçebilir. Şu anda, robot şehir trotuarlarında yaklaşık 5 km/s hızla farklı hava koşullarında siparişleri yerine getirebilmektedir.