fcp

POLED ve AMOLED Teknolojileri Arasındaki Farklar Neler?

Başak U. 21.08.2017 (Güncellenme: 22.10.2024) Takip et
Teknoloji hızla ilerledikçe OLED teknolojisi de bu hıza ayak uydurmaya çalışıyor. Bunun sonucunda da OLED, AMOLED, POLED, PMOLED gibi kavramlar karşımıza çıkıyor. Peki, AMOLED ile POLED teknolojisi arasındaki farklar neler?
POLED ve AMOLED Teknolojileri Arasındaki Farklar Neler?

Özellikle akıllı telefon piyasasını takip edenler OLED kavramını çok sık duymaya başlamıştır. Çünkü akıllı telefon üreticileri son dönemde cihazlarında OLED teknolojisini kullanamaya başladı. Bildiğiniz üzere Samsung, son dönemde çıkardığı akıllı telefonlarında Super AMOLED, LG ise POLED teknolojisini kullanamaya başladı. Peki, sık duymaya başladığımız bu AMOLED ve POLED teknolojisi nedir?

OLED Teknolojisi.

OLED teknolojisi, Organik Ligt Emitting Diodes kelimelerinin kısaltılmasıdır. Yani organik ışık yayan diyotlar anlamına gelmektedir. Bunlar, çeşitli renkler üretmek için kırmızı, yeşil ve mavi kombinasyonlar halinde düzenlenmiştir. OLED’in LCD’den farkı, bu renklerin tamamen kapatılabilmesi ve renk kontrastını mükemmel bir oranda verebilmesidir.


OLED teknolojisinde akımı piksellere verebilmek için iki seçenek mevcut. Bunlardan ilki; pasif veya aktif bağlantı matrisi. Pasif matris bağlantısı, LED sırasının her birine akımı aynı anda teker teker verir. Bu yöntem ideal olanı değildir fakat diğerine göre ucuzdur. Aktif bağlantı matrisi, her pikselin doğru voltajda ayı ayrı akımı vermesini sağlayan bir kapasitör ve ince film transistör ağı sunar. Bu matrisin alt tabakası genellikle camdan olur.


Yukarıda yaptığımız açıklamalar çerçevesinde rahatlıkla diyebilirsiz ki; tüm akıllı telefonlarda kullanılacak ekranlar aktif bağlantı matrisi ile üretilmelidir. Çünkü pasif bağlantı matrisinde yüksek pixel kullanıldığında yüksek voltaj verilmelidir. Ancak böyle bir durum LED’in ömrünü düşüreceği için pasif matrisi yüksek çözünürlüklü telefon ekranlarında kullanmak doğru bir tercih değildir.


Diğer taraftan artık sizin de tahmin edeceğiniz gibi Samsung’un telefonlarında kullanıldığı Super AMOLED ekranın AMOLED’deki “A” ve “M” harfleri “Aktif Matris”ten gelmektedir.

LG’nin de telefonlarında kullandığı POLED teknolojisi de yüksek çözünürlüklü olduğu için LG’de telefonlarında yukarıda bahsettiğimiz “Aktif Matris”i kullanması en doğru seçenek olacaktır.

POLED Teknolojisi.

OLED teknolojisinin alt tabakası genellikle camdan oluşur. Ancak son dönemde tasarımcılar daha esnek ekran tasarlamaya başladı. Cam, esnek olmayan ve bükülemeyen bir yapıya sahip olduğu için tasarımcılar OLED teknolojisinde camdan plastiğe geçiş yaptı. Plastiğin bir diğer artısı ise cama göre daha düşük maliyetli olmasıdır.


Plastik tabakanın iki ana maddesi yani en çok kullanılanı Polietilen Tereftalat (PET) ve Polietilen Naftalat (PEN)’dir. Plastikler, yapıları gereği cama göre daha düşük ısılarda işlem görürüler. Dolayısıyla plastik tabakaya sahip bir ekran üretmek için ya daha düşük ısılarda çalışmak gerekecek ya da ısıya karşı dayanıklılığı artırılmış plastikler kullanılacak. Çünkü ekranın esnekliği ısının sıcaklığına göre değişiklik gösteriyor.


Yukarıdaki yaptığımız tüm açıklamalar neticesinde şunları söylemek yanlış olmasa gerek. Samsung’un kullandığı Super AMOLED teknolojisi plastik tabaka ve plastik kaplamadan oluşuyor. LG de esnek OLED ekrana sahip bir telefon üretmek için yukarıda bahsettiğimiz teknolojiyi kullanmak zorunda. Tabi ki bu demek değil ki LG ve Samsung tamamen aynı ekranı kullanıyor. Ancak telefonlarında kullandıkları ekran özellikleri bir birine çok benziyor.



Başak Uzun

Teknoloji Editörü ve İncehesap Blog Yazarı. Teknoloji, pratik bilgiler, ürün incelemeleri ve oyunlarla ilgili yazılar kaleme alır. Yemek yapma, gezme ve yeni şeyler keşfetmeye bayılır.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!