Viyanadaki Uluslararası Enerji ve İklim Forumu'nda, Global OTEC adlı Britanya şirketi, okyanus suyu sıcaklık farkından elektrik üretmek için tasarlanmış ilk ticari jeneratörün 2025 yılında faaliyete geçeceğini duyurdu. Bu, enerji ihtiyacının yaklaşık %17'sini karşılamak üzere tasarlanan 1.5 MW gücündeki Dominique adlı barajın, San Tome ve Principe adalarını sürekli olarak elektrikle besleyeceği anlamına geliyor.
Okyanus suyu sıcaklık farkını kullanarak elektrik üretme fikri, 1881 yılında (142 yıl önce) ilk kez denendi. 1930 yılında Küba'da 22 kW'lık bir OTEC tesisi (okyanus termal enerji dönüşümü) inşa edildi. Ancak, erken tesislerle ilgili temel sorun, bu tür tesislerin üretilen elektriğin büyük bir kısmının, yüzeyden yüzlerce metre derinlikten soğuk suyu yukarı çıkaran pompaların işleyişi için harcanmasıydı.
Teknolojik Zorluklar ve Maliyet
800 metrenin derinliklerindeki suyun sıcaklığı, ekvatoral sularda yaklaşık 4 °C'dir. Yüzeydeki su, 25 °C'nin altına düşmez. Bu nedenle, kapalı devre türbin jeneratöründe belirli bir aralıkta kaynama noktasına ulaşabilen bir soğutucu madde, örneğin amonyak, kullanılır. Bu madde görevini tamamladıktan sonra, okyanusun yüzeyinden gelen sıcak suyun etkisiyle tekrar buharlaşır ve devreye geri suyu çevirir. Her ne kadar işleyiş basit görünse de, bu tür bir enerji santralinin altyapısı oldukça pahalıdır.
Global OTEC'in Planları
Global OTEC temsilcilerine göre, ticari ve devlet işbirliği, ekonomik, sosyal ve diğer gerekçeleri ortaya koydu ve bu, 2025 yılında ilk ticari OTEC enerji santralinin devreye alınmasına yol açacak. Dominique tarafından üretilen elektrik başlangıçta pahalı olacak, ancak yılda ortalama olarak sürekli olarak üretilecek ve kesintili güneş veya rüzgar enerjisi üretimi için bir tampon görevi görebilecek.
Ekonomik Perspektif ve Gelecek
İlk jeneratörlerle üretilen elektriğin maliyeti, 150 ila 300 dolar arasında olacak. Ancak bu, sürekli bir kapasiteyle yıl boyunca üretilecek olan bir elektrik türüdür ve zamanla maliyetin 50 dolara kadar düşebileceği düşünülmektedir. Bu, okyanus suyu sıcaklık farkından elektrik üretiminin gelecekteki enerji portföylerinde önemli bir rol oynayabileceğine dair umutları artırmaktadır.