fcp

NVIDIA, her oyuna HDR ekleyecek RTX HDR AI filtresini tanıttı

Kemal Y. 23.02.2024 (Güncellenme: 23.10.2024) Takip et
NVIDIA'nın yeni RTX HDR ve RTX Dynamic Vibrance filtreleri, oyunlarda HDR deneyimini geliştirmek için kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.
NVIDIA, her oyuna HDR ekleyecek RTX HDR AI filtresini tanıttı

NVIDIA bugün, GeForce Experience ve NVIDIA grafik kontrol paneli fonksiyonlarını tek bir bütün halinde birleştiren beta sürümü olan evrensel bir uygulama yayınladı. Daha fazla bilgi için önceki makaleye göz atabilirsiniz. Ancak burada NVIDIA App'in bir özelliği üzerinde daha detaylı durulacak; bu özellik, oyunları HDR modunda çalıştırmaya olanak tanır, hatta oyunun başlangıçta HDR'yi desteklememesi durumunda bile.

NVIDIA App'in Yeni Özellikleri

NVIDIA, evrensel uygulamaya, yapay zeka teknolojilerine dayalı iki yeni Freestyle filtresi ekledi. İlk olarak, RTX HDR filtresi, SDR desteğine sahip oyunları HDR modunda çalıştırmayı sağlar. Bu özellik, önceki sürümün sürücüsü bileşeninde veri madencileri tarafından keşfedilmişti. Şimdi ise filtre, tüm kullanıcılar için kullanılabilir hale geldi.

RTX HDR Filtresi ve HDR Oyun Desteği

NVIDIA'ya göre, GeForce kartlarında çalışan en popüler 50 oyunun sadece 10'u, geniş dinamik aralığı (HDR) doğal olarak destekliyor. Ancak, yeni RTX HDR filtresi, DirectX 9, DirectX 11, DirectX 12 ve Vulkan tabanlı sayısız SDR oyununu otomatik olarak HDR destekli hale getirmeyi amaçlıyor. Filtre, SDR içeriği HDR'ye dönüştürüyor.

RTX HDR Kullanımı İçin Gereksinimler

RTX HDR'nin sistem gereksinimleri, Windows 11 işletim sistemi (22621 sürümü ve üzeri), HDR desteği olan bir monitör, GeForce RTX 2000 serisi veya daha yeni bir ekran kartı ve 551.52 veya daha yeni bir sürücü gerektirdiğini belirtiyor. RTX HDR'nin kullanımından önce, oyun içi HDR ayarlarının kapatılması gerekiyor. Ayrıca, Windows 11'in AutoHDR özelliğinin kapatılması gerekiyor. RTX HDR için oyunun tam ekran modunda başlatılması gerekiyor.

RTX HDR Ayarları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

NVIDIA, RTX HDR kullanmadan önce, Dynamic Super Resolution (DSR/DLDSR), NVIDIA Image Scaling (NIS) ve Fast Sync gibi özelliklerin kapatılması gerektiğini vurguluyor. RTX HDR'nin tüm ayarları, NVIDIA Overlay üzerinden yapılabiliyor. RTX HDR ayarları aşağıdaki görselde gösterilmektedir.

RTX HDR: Evrensel Bir AI Filtresi

RTX HDR, herhangi bir oyunla çalışabilen evrensel bir yapay zeka filtresi olarak işlev görüyor. Tabii ki, her durumda, oyun içi doğal ve optimize edilmiş HDR entegrasyonu her zaman tercih edilen seçenek olacaktır. Ancak birçok yaygın PC oyunu için bu seçenek artık mevcut değil, çünkü bu oyunlar artık güncelleme almıyor. NVIDIA RTX HDR özelliği, tüm oyunlarla çalıştığı için bu bir sorun teşkil etmiyor.

RTX Dynamic Vibrance: Canlılık için AI Tabanlı Bir Filtre

HDR monitörü olmayanlar için NVIDIA, RTX Dynamic Vibrance (Dinamik Canlılık RTX) filtresini hazırladı. Bu, "Dynamic Vibrance" filtresine dayanan ancak daha parlak renklerin görüntülenmesinden sorumlu AI algoritmaları ile "baharatlanmış" bir filtredir. "RTX Dynamic Vibrance" filtresinde yoğunluk ve canlılık ayarları mevcuttur.

Filtre Kullanımı ve Sistem Gereksinimleri

Her iki filtre de NVIDIA App uygulamasının overlay'inde oyun başlatıldıktan sonra ayarlanabilir. "RTX HDR" ve "RTX Dynamic Vibrance" filtrelerinin sistem gereksinimleri, Windows 11 (22621 sürümü veya daha yeni), HDR destekleyen bir monitör, GeForce RTX 2000 serisi veya daha yeni bir ekran kartı ve 551.52 sürümü veya daha yeni bir sürüm gerektirir. HDR ayarlarını (varsa) "RTX HDR" kullanmadan önce devre dışı bırakmak ve Windows 11'in AutoHDR özelliğini devre dışı bırakmak gerekmektedir. RTX HDR'nin kullanılabilmesi için oyunun tam ekran modunda çalıştırılması gerekmektedir.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!