fcp
Hesaplı Nisan Fırsatlarını Sakın Kaçırma 2025

Microsoft resti çekti! AI erişimi kısıtlandı

Kemal Y. 03.11.2023 (Güncellenme: 09.10.2024) Takip et
Microsoft, yapay zekasının aşırı kullanımını yasakladı; ihlal edenlerin erişimi kısıtlanacak
Microsoft resti çekti! AI erişimi kısıtlandı

Microsoft, 1 Kasım itibariyle genel kullanım şartlarını güncelledi ve bu güncelleme, geniş bir şekilde kullanılan yapay zeka hizmetlerini etkiliyor. Artık "aşırı kullanım" yapan kişilerin, Microsoft'ın genel kullanım şartlarına uyum sağlayabilmesi için geçici bir erişim sınırlamasıyla karşılaşabileceği uyarısı eklendi.

Yapay Zeka Hizmetlerinde Erişim Sınırlamaları

Microsoft'ın güncellenen genel kullanım şartları, "Aşırı kullanım durumunda, Microsoft'ın Genel Kullanım Şartlarına uygunluğunu yeniden sağlayabilmesi için Müşterinin Microsoft Genel Yapay Zeka Hizmetine erişimini geçici olarak sınırlayabilir" ifadesini içeriyor. Ancak bu "aşırı kullanım" ne anlama geliyor ve sınırlama ne kadar süreyle devam edebilir, belirsizliğini koruyor.

Genel Kullanım Şartlarındaki Bu Değişiklik Ne Anlama Geliyor?

Bu değişiklikler, Microsoft'ın yapay zeka hizmetlerini aşırı kullanımın getirdiği maliyetleri azaltma çabalarının bir parçası olarak görünüyor. Şirketin son finansal çeyreğinin sonuçlarına göre, şirketin genel sermaye harcamaları 11.2 milyar doları aştı ve bu harcamaların bir kısmı "yapay zeka altyapısının ölçeklendirilmesine yatırım" olarak ayrıldı. Bu, hem Microsoft hem de hizmeti kullananlar için maliyetli bir durum yarattı.

Özellikle Windows 11 güncellemesi ile sunulan Copilot hizmeti, Microsoft'un bu alandaki yatırımlarının bir sonucu olarak kullanıcılara sunuldu. Ancak Copilot, kurumsal kullanıcılar için aylık 30 dolar karşılığında sunuluyor ve minimum 300 kayıtlı çalışanı olan işletmeler için bu aylık maliyet 9,000 dolara kadar çıkabiliyor. Bu, yapay zeka hizmetlerine erişim maliyetinin arttığını gösteriyor.

Diğer Şirketlerdeki Sınırlamalar

Microsoft'un bu tür sınırlamaları getirmesi sıradışı değil. Birçok yapay zeka hizmet sağlayıcısı, aynı zamanda kullanıcı deneyimini koruma amacı güderek sınırlamalara gidiyor. Örneğin, OpenAI, API hız sınırlamalarını, "herkesin eşit erişime sahip olmasını garanti altına almak" amacıyla getirdiğini belirtiyor. Ayrıca, Midjourney gibi şirketler, hizmetlerini kullanan diğer müşterilerin deneyimini olumsuz etkilememek için ücretli kullanıcılara dahi sınırlamalar getirme hakkını saklı tutuyorlar.

Bu tür sınırlamalar, yapay zeka hizmetlerinin hızlı bir şekilde benimsendiği ve geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından kullanıldığı bir dönemde, hizmet sağlayıcıları için zorlu kararlar gerektiriyor. Erişim sınırlamaları, kullanıcıların hizmeti verimli bir şekilde kullanmalarını sağlama amacı taşısa da, belirsizlik ve kullanıcılar arasında memnuniyetsizliğe yol açabilir. Microsoft gibi büyük teknoloji şirketlerinin bu konuda nasıl bir denge sağlayacağını ve kullanıcılarına nasıl bir deneyim sunacağını görmek önemli olacak.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!