fcp
Hesaplı Nisan Fırsatlarını Sakın Kaçırma 2025

Mekanik Klavye Nasıl Temizlenir?

Kemal Y. 08.08.2022 (Güncellenme: 23.10.2024) Takip et
Mekanik klavyenizi temizlemek istiyorsanız ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazıyı inceleyebilirsiniz. Gerekli işlemleri tamamlayarak klavyenizin çok temiz olmasını sağlayabilirsiniz.
Mekanik Klavye Nasıl Temizlenir?

Mekanik klavyeler oyun oynamak hem oyuncular hem de ofis hayatı için çok iyidir. Ergonomik tasarımları ve yayı tuşları ile büyük konfor sağlayan mekanik klavyelere bakım yapmamız gerekiyor. Çoğumuz klavye nasıl temizlenir bilmiyoruz. Oyun klavyesi temizlemek için bu yazımızı hazırladık. Mekanik klavye temizliği daha iyi oyun deneyimi yaşatacağı gibi donanımınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Ucuz ve pahalı klavye ayırmaksızın her klavye temizlenmelidir. Sağlık açısında da klavye temizliği önemli bir rol oynamaktadır.

Mekanik Klavye Nasıl Temizlenir? Oyun Klavyesi Temizleme

Klavyenizin arasında saç ve yemek kırıntıları, toz, klavye tuşları yapış yapış bir hal almaya başladığında veya yağlı tuş izleri olduğunda klavye temizliği vakti gelmiş demektir. Normal klavyeler ile mekanik klavyeler arasında farklar vardır. Klavye temizliğini dikkatli bir şekilde yapmanız gerekiyor. Klavye temizliği için gereken malzemeleri sıralamaya başlayalım.  

Mikrofiber Havlu: Naylon veya polyester malzemeden üretilen mikrofiber bezler toz temizliği için rakipsiz bir bezdir. Klavye temizliğinde toz temizliği yapmak için her yerde bulabileceğiniz mikrofiber bezleri kullananın. Mikrofiber bez diye bir zorunluluk yoktur ama çok pahalı olmadığı için odanızda bir paket mikrofiber bez bulundurmak iyi olacaktır.

Mekanik Klavye Nasıl Temizlenir

Mikrofiber bezleri günlük olarak kullanabilirsiniz. Her gün temizlediğiniz halde klavyenizin yine de tozlandığını ve parmak izlerinizin tuşların üzerinde olduğunu göreceksiniz. Toz ile bulaşacak bakteri yollu hastalıkları önlemek için en fazla 2 günde 1 klavye tozunuzu temizleyin.

Temizlik fırçası: Temizleme fırçası, mekanik oyun klavyenizi temizliğinde bir diğer önemli etkendir. Büyük market zincirlerinde veya tekno marketlerde bulabileceğiniz temizlik fırçası tozun ve kırıntıların temizliğinde önemli rol oynar. Sıfır bir temizlik fırçası almak yerine yumuşak eski diş fırçalarını da kullanabilirsiniz.  

Oyun Klavyesi Ne Zaman Temizlenir?

Kulak temizleme çubukları: Klavye tuşlarını kaldırmadan ve kaldırdıktan sonra detaylı temizlik yapmak için kulak temizleme çubukları kullanabilirsiniz. Doktorlar kulak sağlığı için kulak temizleme çubuklarının kullanımını önermese de hepimizin evinde olan bu çubuklar klavye temizliğinde önemli rol oynar. Kulak çubuklarının pamuk kısmını nemlendirdikten sonra daha kalıcı temizlik yapılabilir

Tuş kaldırma aparatı: Çoğu zaman bıçak veya benzer bir mutfak aleti ile yaptığımız tuşları sökme işlemi için özel olarak aparatlar üretilmiştir. Evde kendiniz mekanik klavye temizliği yaparken tuşların tırnaklarını kırmamak için bu aparatı temin etmek isteyebilirsiniz.

Alkol: Dezenfektan ham maddesi olan alkol, oyun klavyesi temizliğinde de aktif rol oynuyor. Virüs ve bakterilerin tamamen ölmesini sağlayan alkol ile klavye tuşlarını ve tuş altlarını detaylı olarak temizlemenizi ve bunu sıklıkla tekrarlamanızı öneririz. Alkolü kullanırken dikkat etmeli ve klavyede herhangi bir ıslaklık bırakmamalısınız. Alkollü kolonya yerine, temizlik için kullanılan saf alkolleri kullanmanızı tavsiye ederiz çünkü alkollü kolonyalarda kalıntılar olabilir. Klavyenize kısa devre yaptırmamak ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için klavyenizde sıvı halde alkol bırakmayın.

Temizleme jeli: Sosyal medyada çok sık gördüğümüz hamur benzeri bir temizlik jelini de tercih edebilirsiniz. Klavye aralarına sokabileceğiniz hamurumsu jel ile klavyenizi daha kısa sürede temizleyebilirsiniz. Slime benzeri temizleme jellerini teknoloji marketlerde ve otomobil ürünleri satan yerlerde kolaylıkla bulabilirsiniz.

Cımbız: Cımbız çok ilginç gelebilir fakat klavye tuşlarını kaldırdığınızda dahi bazı tüylerin ve yemek kırıntılarının mikrofiber bez veya fırça ile çıkmayacağını göreceksiniz. Evcil hayvan besleyen kişilerde sık rastlanan klavye altı tüyleri temizlemek için cımbız kullanabilirsiniz.

Hava üfleme aletleri: Basınçlı hava veya ev tipi küçük kompresörler sayesinde klavye altı temizliği çok daha kolay olacaktır. Hava üfleterek bütün toz ve pisliklerin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Elektrik süpürgesi ile çektirme işlemini kesinlikle tavsiye etmiyoruz! Havayı üfleyen basınçlı aletleri tercih edin.

Mekanik klavye temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenler

  • İlk olarak klavyenizin bağlantısını ayırdığınızdan emin olun. Elektrik çarpılması yaşamayın diye bu maddeyi ilk sıraya aldık.
  • Klavye tuşlarını elleriniz ile çıkarmaya çalışmayın. Tırnakları ve tuşları kırabilirsiniz.
  • Kesinlikle elektrik süpürgesinin çekme işlemi yapmayın. Tozları çekmeyeceğiniz gibi klavyenize kalıcı hasarlar verebilirsiniz.
  • Mekanik klavyelerde temizlik yaylı bir ürün olduğundan dolayı çok kolay değildir. Bu sebeple ilk defa klavye temizliği yapacaksanız Youtube’dan eğitici bir video izlemek iyi bir seçenek olabilir.
  • Sert fırçalar kullanmayın.
  • Klavyenizin tuşlarını sökecekseniz kesinlikle ilk aşamada fotoğrafını çekin. Tuşları yanlış yerleştirmek ve tüm tuşları söküp tekrar yerleştirmek sinirinizi bozabilir.
Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!