macOS işletim sisteminde yönetimini bildiğinizde tekrar erişim sağlayabileceğiniz birçok gizli dosya bulunuyor. Bazı kullanıcılar gizli dosyaların olmasının yanı sıra bu dosyaları erişimi bile düşünmediğinden dolayı herhangi bir araştırma yapmıyor. Ancak, bazı kullanıcılar bu gizli dosyalara erişim sağlayarak tekrar kullanmayı hedeflediği için bu gibi içeriklere ihtiyaç duyuyor. İçeriğe tam olarak girmeden önce size iMac cihazlarının neden çok tercih edildiğinden bahsetmek istiyorum.
iMac cihazları ile birlikte Apple şirketinin tüm ürünleri gerçekten çok seviliyor ve çok kullanılıyor. Apple ürünlerinin bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi ise tek bir olaya bağlı tutulmuyor. Özellikle iMac cihazına baktığımızda ürünlerin çok temiz olması, basit tasarımları, kullanım kolaylıkları, minimalist ve şık arayüz içeriği kullanıcıların ilgisini gerçekten çok çekiyor. Tüm bu detayların yanı sıra bu güzelliklerin altında en iyi şekilde geliştirilmiş bir UNIX işletim sistemi bulunuyor. UNIX, 1969 yılında Bell laboratuarında icat edilen inanılmaz güçlü bir sistemdir. 1997 yılında ise Steve Jobs tarafından Apple şirketinde kullanılmaya başladı. Şirket o dönemlerde Steve Jobs’un diğer şirketi olan NeXT’de geliştirilen NeXTSTEP OS işletim sistemine dayalı ve modern görünümlü UNIX tabanlı işletim sistemi ile birleştirildi.
NeXTSTEP ve Mac_OS_9, Apple şirketinin 2000 yıllarında pazara çıkarttığı Mac OS X’i oluşturmak için bir araya getirildi. Bir araya getirilen bu işletim sisteminin ismi macOS olarak değiştirildi ve günümüze kadar geldi. Orijinal UNIX veritabanı epey karmaşıktı. Yüzlerce dizin ve binlerce küçük program, bununla birlikte bir terminal yığını ve komut dosyası dilleri de dahil olmak üzere çeşitli farklı araçlar barındırıyordu. Bugün ise macOS işletim sisteminde orijinal UNIX işletim sisteminin bir kısmı halen mevcut.
macOS’ta Görünmeyen Klasörler Nasıl Kullanılır?
iMac cihazınızda yer alan görünmeyen dosyaların tamamını nasıl gösterebileceğinize geçmeden önce belirtmek istiyorum ki, bu dosyalarda yapacağınız en ufak değişiklik iMac cihazınıza zararlar verebilir. Dolayısıyla ne yaptığınızı bilmiyorsanız bu işlemi yapmanızı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Öncelikli olarak macOS Ventura Finder’da görünmez dosyaları göstermenin basit ve kolay bir yolu vardır. O da; Command-Shif-nokta tuşlarına aynı anda basmak olacaktır. Bunun yanı sıra komut sayfası açarak “com.apple.Finder AppleShowAllFiles” yazabilirsiniz. Bu komutun sonuna “true” yazdığınızda komut hemen geçerli olmayacaktır. Cihazı yeniden başlatarak komutu işlevsel hale getirebilirsiniz. Cihaz yeniden başladıktan sonra sistem dosyaları içerisinde yer alan şeffaf dosyaları görüntüleyeceksiniz. Bu dosyalar Apple şirketi tarafından gizlenmiş olan sistem dosyalarıdır. Yukarıda belirttiğim gibi gizlenen dosyalarda herhangi bir değişiklik yapmanız cihazı önyüklemez hale bile getirebilir. Dolayısıyla ne yaptığınızı bilmiyorsanız gizlenen dosyalarda herhangi bir değişikliği kesinlikle önermiyorum.