fcp
Hesaplı Eylül 2024

Lunar Lake işlemcileri çıkış tarihi belli oldu

Kemal Y. 26.06.2024 (Güncellenme: 07.09.2024) Takip et
Lunar Lake zamanında yayınlanacak .Intel gecikme söylentilerini yalanladı
Lunar Lake işlemcileri çıkış tarihi belli oldu

Intel, Lunar Lake işlemcilerinin piyasaya sürülmesinin erteleneceği yönündeki haberleri yalanladı. Daha önce DigiTimes, sektör kaynaklarına dayanarak bu işlemcilerin lansmanının erteleneceğini iddia etmişti. Medya kaynaklarına göre, yeni işlemcilerin çıkışı başlangıçta Haziran olarak planlanırken Eylül ayına ertelenmişti.

Intel'in Resmi Açıklaması

Lunar Lake işlemcilerinin duyurusu sırasında Intel, bu işlemcilerin lansmanının Temmuz-Eylül 2024 dönemi içinde gerçekleşeceğini belirtmişti. Şirket, bu çiplerin tatil sezonu başlamadan önce piyasada olacağını da vurgulamıştı. Eğer Lunar Lake'in çıkışı gerçekten Haziran olarak planlansaydı, Intel bu işlemciler hakkında Computex 2024 fuarında çok daha fazla bilgi verirdi. Mevcut durumda işlemciler hakkında modeller, özellikler ve fiyatlar konusunda pek bir bilgi bulunmuyor, bu da üreticinin aslında çıkışı Eylül ayı olarak planladığını düşündürüyor.

DigitalTrends'e Intel'den Açıklama

Durumu daha net anlayabilmek için DigitalTrends, Intel'e başvurdu. Intel, "Lunar Lake'in lansmanı, Computex'te belirtildiği gibi 2024'ün üçüncü çeyreğinde gerçekleşecek. Tatil sezonu indirimlerinin hemen öncesinde," açıklamasını yaptı.

Rakiplerinin Gerisinde Kalabilir

Her ne kadar Lunar Lake işlemcileri gecikmeyecek olsa da, satışa sunulmaları Qualcomm ve AMD'nin yeni çözümlerinden sonra gerçekleşecek. Intel'in yeni çipleri, yapay zeka teknolojileri ile donatılmış Copilot Plus PC konsepti içinde yer alacak, ancak piyasada rakiplerinin gerisinde kalacaklar. Qualcomm'un Snapdragon X Elite tabanlı ilk nesil dizüstü bilgisayarlarının satışına yeni başlandı. AMD ise Ryzen AI 300 işlemcilerinin Temmuz ayında dizüstü bilgisayarlarda kullanılmaya başlanacağını duyurdu. Intel, Lunar Lake işlemcilerinin Eylül ayında piyasaya çıkacağını resmi olarak doğrulamasa da, bu en olası çıkış tarihi olarak görülüyor.

Lunar Lake İşlemcilerin Özellikleri

Lunar Lake işlemcilerinin duyurusunda, yeni yüksek performanslı P-çekirdekleri Lion Cove ve enerji verimli E-çekirdekleri Skymont'un kullanılacağı belirtildi. Ayrıca yeni entegre grafik mimarisi Battlemage (Xe2), yerleşik bellek ve 48 TOPS (trilyon işlem/saniye) performansına sahip yeni bir NPU da bulunacak. Lunar Lake, Hyper-Threading teknolojisini desteklemeyecek, yani her çekirdek tek bir hesaplama iş parçasını işleyecek. Ancak model serisi, özellikler ve özellikle enerji tüketimi gibi detaylar henüz bilinmiyor.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!