Laptop yavaşladı, saniyelik işlemleri dakikalar içinde mi gerçekleştiriyor? Oyun oynamak ya da yüksek performans gerektiren programları açmak sizi düşündürüyor mu? Canınızı sıkmayın, bu yazımızın konusu yavaşlayan dizüstü bilgisayarlar. Kullandığınız laptop kaplumbağa gibi davranıyorsa okumaya devam edin! Laptop neden yavaşlar? Laptop hızlandırmak için ne yapmak gerekir? sorularını detaylı bir şekilde yanıtlıyor, laptop hızlandırma yöntemlerini adım adım anlatıyoruz.
Laptop Neden Yavaşlar?
Marka veya modeli ne olursa olsun, kimse yavaş laptop kullanmak istemez. Hızlı olanın bir adım öne geçtiği günümüz dünyasında yavaşlayan laptop iş veya keyifli anların yarıda kalması anlamına gelir. Bu nedenle, kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde laptop neden yavaşlar? laptop nasıl hızlandırılır? gibi sorular araştırılır.
Laptop yavaşlamasına neden olan birden fazla neden bulunur. En yaygın laptop yavaşlama nedenleri arasında aktif uygulama sayısı yer alır. Bilgisayardaki uygulamaların her biri RAM, CPU, GPU ve disk gibi temel bileşen kaynaklarını kullanır. İhtiyacınız olmayan uygulamaları kapatın çünkü arka planda çalışan uygulamalar, donanım parçalarının enerjisini gereksiz yere kullanır ve bilgisayarın yavaşlamasına neden olur. Kötü amaçlı yazılım, virüs ve anti-virüsler bilgisayar performansını olumsuz etkiler, yavaşlamasına neden olur. Başlangıç sürücüsünde yeterli depolama alanı olmadığında laptop depolama gerçekleştirmek için daha fazla güç harcar, bu durumda bilgisayarın yavaşlamasına neden olur. Son olarak, bozuk sistem dosyaları ve eski işletim sistemi hatalara dolayısıyla bilgisayarın yavaşlamasına neden olabilir.
Adım Adım Laptop Hızlandırma Yöntemleri
Laptop hızlandırma işlemine ön adımla başlayın. Bilgisayarın Başlat sekmesindeki arama kısmına Geri Yükleme yazın, karşınıza çıkan Geri Yükleme Oluştur seçeneğine tıklayın, açılan penceredeki arama alanına Bilgisayar Hızlandırma Öncesi yazın ve Oluştur butonuna tıklayın. Geri yükleme oluşturma nedeni, daha sonra uygulayacağız adımlardan sonra laptop performansından memnun kalmazsanız eski ayarları geri yüklemeyi sağlar. Eski ayarları herhangi bir sebepten dolayı geri almak isterseniz Sistem Geri Yükleme seçeneğine tıklayarak hızlandırma öncesi durumu yeniden yükleyebilirsiniz.
Masaüstündeki gereksiz klasör ve belgeleri silin, geri dönüşüm kutusunu boşaltın. Mouse ile masaüstündeki çöp kutusu simgesine gelin, sağ tıklayın ve listelenen seçenekler arasında Özellikler seçeneğine tıklayıp çöp kutusundaki öğelerin ne kadar yer kapladığını öğrenebilirsiniz. Geri Dönüşüm Kutusu’nu Boşalt seçeneğine tıklayın, bu işlem çöp kutusundaki öğeleri kalıcı olarak siler, bu nedenle silmeden önce klasörü kontrol etmenizde fayda var. Son adımda, “Bu öğelerin tümünü kalıcı olarak silmek istediğinizden emin misiniz?” şeklinde bir uyarı mesajı gelir, Evet butonuna tıklayın. Bu sayede, çöp kutusundaki öğelerin tümü silinir ve dizüstü bilgisayarınızda yer açılır. Masaüstündeki dosya ve klasörler dağınık bir haldeyse, alt klasörler halinde dosyaları toplayın. Çünkü dağınık dosyalar her seferinde bilgisayarınıza fazladan performans yükü oluşturur.
Dizüstü bilgisayarınızdaki gereksiz kayıtları temizleyin. Başlat menüsündeki Arama bölümüne gelin ve Çalıştır yazın. Çalıştır penceresi açılınca arama butonuna temp yazın ve Tamam butonunu seçin. Listedeki ilk öğeyi seçin ve Shift tuşuna basın, daha sonra en son öğeye tıklayın ve shift tuşuna basın. Böylece listedeki tüm öğeler seçilir. Devamında Shift + Delete tuşlarına aynı anda basın ve açılan uyarı penceresine Atla diyerek gereksiz kayıt dosyalarını silmeye başlayın. Bu işlemdeki adımların aynısını uygulayarak %temp% ve Prefetch klasörlerindeki gereksiz kayıtsız dosyaları da temizleyebilirsiniz. Aradaki tek fark, Çalıştır sekmesindeki arama butonuna ilgili klasör adını yazmaktır.
Gelişmiş sistem ayarlarını ayarlayın. Laptop arama kısmına Gelişmiş Sistem Ayarları yazın ve çıkan sonuca tıklayın. Karşınıza Sistem Özellikleri başlıklı bir pencere çıkar, bu pencerede Gelişmiş bölümünü seçin ve Ayarlar butonuna tıklayın, En iyi performans için ayarla seçeneğine tıkladıktan sonra Uygula butonuna basın. Bu işlem sonucunda, bilgisayarın görünüm için harcadığı performans düşer fakat oyun ve programlarda yüksek performans sunar.
Dizüstü bilgisayardaki diskleri temizleyin. Başlat menüsündeki Arama butonuna Bilgisayar yazın ve bir defa tıklayın. Açılan pencerede Cihazlar ve sürücüler bölümündeki Yerel Disk (C:) klasörüne sağ tıklayın ve Diski Temizle butonuna tıklayın. Disk Temizleme penceresinde Silinecek dosyalar listelenir, silinecek dosyalara tik işareti koyun. Klasör seçme aşamasında dikkatli olmakta fayda var, daha sonra ihtiyacınız olacak bir klasörü silmeyin. Bu işlemi Yerel Disk D klasörüne de uygulayabilirsiniz.
Depolama sorunlarını giderin. Yerel Disk C klasöründe Araçlar kısmına gelin, ilk önce Denetle butonuna tıklayın, bu sayede laptop harddisk hatalarını denetler ve tespit ettiği sorunları çözer. Devamında, En iyi duruma getir butonuna tıklayın ve işlem sona erdiğinde kapatın.
Bilgisayarı yavaşlatan gereksiz arka plan uygulamalarını kapatın. Sistem Yapılandırması penceresini açmak için Çalıştır kısmına gelin ve msconfig yazın Tamam butonuna tıklayın. Hizmetler bölümünde alttaki Tüm Microsoft Hizmetlerini gizle seçeneğine tıklayın. Ardından, Tümünü Devre Dışı Bırak butonuna tıklayın. Devamında, Başlatma kısmına gelin ve Görev Yöneticisi'ni aç seçeneğine tıklayın. Yeni pencerede, laptop açılır açılmaz arka planda otomatik olarak çalışan programlar listelenir. Arka planda çalışmasını istemediğiniz uygulamaları Durum başlıklı alandan devre dışı bırakıldı olarak kaydedin.
Laptop güncelleştirmelerini pas geçmeyin. Çünkü bilgisayarı eski sürümler bilgisayarı yavaşlatır. Başlat menüsündeki arama barına güncelleştirme yazın ve Güncelleştirmeleri denetle bölümüne tıklayın. Ardından bilgisayarın ayarlar sekmesi açılır, bu sayfada Güncellemeyi İndir butonu varsa güncellemeyi indirin. Güncel sürümü indirdikten sonra Şimdi yeniden başlat butonuna tıklayın. Böylece, güncel sürüm aktif hale gelir.
Başlat > Ayarlar > Gizlilik > Genel sekmesinde açık olan maddeleri kapatın. Sol taraftaki Mürekkep oluşturma ve yazma kişiselleştirmesi maddesine tıklayın ve açıksa bu ayarı da kapatın. Konum kullanan gereksiz uygulamaları kapatmak için Konum seçeneğine tıklayın ve ilgili uygulamaların konum özelliğini kapatın. Kamera ve mikrofon kullanımı da bu şekilde ayarlayabilirsiniz.
Başlat > Ayarlar > Sistem > Bildirim ve Eylemler adımlarını takip edin. Açılan penceredeki bildirimlerin tamamını kapatabilir veya özelleştirebilirsiniz.
Ayarlar sekmesindeki Depolama alanına tıklayın, Akıllı Depolama seçeneğini aktifleştirin. Devamında, Akıllı Depolama’yı yapılandır veya şimdi çalıştır bölümünde geri dönüşüm kutusundaki dosya ayarlamalarını yapabilirsiniz.
Geri dönüşüm kutusundaki dosyaların belli bir süre sonra silinmesi için gereken süreyi seçin. Örneğin, 1, 14, 30 veya 60 gün olarak belirleyebilirsiniz. Geri yükleme gereksinimi düşükse bir ihtimalse 1 gün veya 14 gün olarak ayarlama yapabilirsiniz. Benzer şekilde, indirmeler klasöründeki dosya silinme süresini belirleyebilirsiniz. Eğer İndirilenler klasöründe önemli dosyalar tutuyorsanız bu süreyi Hiçbir zaman şeklinde seçmenizi tavsiye ediyoruz. .
Yüksek karşıtlık kullanılan laptop performansı artar. Masaüstü > Sağ Click > Kişiselleştir > Yüksek Karşıtlık Ayarları > Yüksek karşıtlık kullan > Açık adımlarını takip edin. Yüksek karşıtlık ayarını açmak, bilgisayar performansını arttırır fakat bu ayardaki görüntü bazı kullanıcıların hoşuna gitmez. Bu durumda, ayarı kapat diyerek eski haline geri çevirebilirsiniz.
Arka planda gereksiz çalışan Xbox Game Bar’ı kapatın. Başlat > Xbox Game Bar > Xbox Game Bar’ı etkinleştir > Kapalı adımlarını takip ederek bilgisayar performansını arttırabilirsiniz.
Laptop ekran kartını güncelleyin. Güncel olmayan ekran kartı laptop performansının düşmesine neden olabilir. Başlat > Aygıt Yöneticisi > Görün Bağdaştırıcıları > Sağ Click > Sürücüyü Güncelleştir adımlarını takip ederek dahili ve harici ekran kartlarının güncel sürüm olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Bahsettiğimiz çözüm yöntemlerini tek tek uyguladınız fakat sonuç alamadınız mı? Yeni bir notebook satın alma vakti gelmiş olabilir. Kaliteli ve hesaplı alışverişin adresi incehesap.com’u ziyaret edin, size en uygun notebook modelini en uygun fiyatlarla satın alın.