fcp

İşlemci Jeli Nasıl Sürülür?

Zuhal Ö. 29.08.2022 (Güncellenme: 23.10.2024) Takip et
Bilindiği gibi bilgisayarlar sürekli çalışma ve yüksek performans halinde çok fazla ısıya maruz kalırlar. Bu yüksek ısıya maruz kalmak da bilgisayarın içindeki bir çok önemli parçalara zarar verir. İşlemci de bunlardan biridir.
İşlemci Jeli Nasıl Sürülür?

Bir diğer adınında CPU olarak bilindiği işlemciler bilgisayarların en önemli ve en değerli donanım parçalarıdır. Hatta elektronik sistemler içerisinde programların çalışması için gerekli olan veri akışını, veri topla ve işle görevlerini sistematik bir şekilde üstlenen en önemli aygıttır. Yani bir nevi bilgisayarların beynidir diyebiliriz işlemciler için. Ve bilgisayardaki her parça gibi işlemcilerinde temizliği ve bakımı çok önemlidir. Bilindiği gibi bilgisayarlar sürekli çalışma ve yüksek performans halinde çok fazla ısıya maruz kalırlar. Bu yüksek ısıya maruz kalmak da bilgisayarın içindeki bir çok önemli parçalara zarar verir. İşlemci de bunlardan biridir. Yüksek ısıya maruz kaldığında performansın düşmesinden ziyade büyük hasarlar bırakabilir. Bu yüzden işlemci jeli dediğimiz termal macun kullanımı bu olası büyük hasarların önüne geçecektir. Bu yazımızda öncelikle işlemci jeli nedir? Nasıl sürülür? Sorularını cevaplamaya çalıştık. Gelin daha detaylı inceleyelim.

İşlemci Jeli (Termal Macun) Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Bilgisayar kullanıcılarının bir çoğunun bildiği ya da aşina olduğu termal macun, işlemci ile işlemci soğutucusu arasına sıcaklığı önlemek için uygulanan bir maddedir.

İşlemci jeli dediğimiz termal macun ısı iletimini daha hızlı yapan bir maddeden üretilmiştir. Isı iletimini artırdığı için fazla ısınan işlemcinin yanmasını önler. Aslında işlemciyi soğutma görevi büyük ölçüde işlemci soğutucuları tarafından yapılır. Fakat bu soğutucular ile işlemci yüzeyi arasında hava boşlukları oluşmaktadır. Oluşan bu hava boşlukları işlemcinin ısınmasına ve zarar görmesine neden olur. Tamda bu noktada termal macun devreye girmektedir. İşlemci jeli dediğimiz termal macun sayesinde oluşan bu hava boşlukları kapanır ve soğutucudaki ısı direkt olarak işlemciye aktarılır. Bu yüzden termal macun büyük öneme sahiptir.

Genel olarak maddeler halinde sıralayacak olursak termal macun için ;

  1. Termal macun yüksek ısıya karşı dayanıklı bir maddedir.
  2. İşlemci soğutucu ile işlemci arasında oluşan boşlukların doldurulmasını sağlayarak bir tampon görevi üstlenir.
  3. Isının direkt olarak işlemci soğutucusuna gitmesini sağlayarak ısı dengesini korur.

Termal macunun önemi kadar bu macunu doğru bir şekilde sürmek de çok önemlidir. Çünkü doğru kullanım işlemcinin sıcaklığına fazlasıyla etki ederek performansın da bir üst seviyeye çıkmasını sağlayacaktır. Peki işlemci jeli(termal macun) nasıl sürülür?

Termal macun çok dikkatli sürülmesi gereken bir maddedir. Çok fazla sürüldüğü zaman soğutucuyu yerleştirdiğinizde kenarlardan taşma yapabilir. Bu taşan macun anakarta ve soğutucuya bulaştığında zarar verebilir. Yada başka bir ifade ile çok az miktarda sürüldüğünde ise ısı iletimi konusunda yetersiz kalıp yüksek bir performans sergilemeyecektir. Bu yüzden tam verimlilik almak için yeterli miktarda macun sürmek işlemci performansı içinde en uygunudur. Sadece işlemci üzerindeki plakaya yada doğrudan işlemci chipseti üzerine sürmek yeterlidir.

İşlemci jelini daha kolay ve yeterli miktarda sürebilmek için dört farklı yöntem vardır. Macun miktarını ayarladıktan sonra bu dört farklı yöntemden hangisi sizin için uygunsa onu uygulayabilirsiniz.

  • Fırça yardımı ile sürme
  • Şerit çekerek sürme
  • Damlatma yöntemi ile sürme
  • Sert yapıdaki kartla yada parmağınızı kullanarak sürme

Fırça Yardımı İle Sürme

Daha çok sıvı halde bulunan termal macunların sürülmesinde etkili bir yöntemdir. Küçük bir fırça yardımı ile sürmüş olduğunuz termal macunu rahatlıkla yayabilirsiniz. Genellikle sıvı halde bulunan termal macunların viskozite değerleri düşük olduğundan fırça yardımı ile sürmek daha kolay ve rahat olacaktır. Viskozite yani akışkanlık değeri düşük olan işlemci jelleri (termal macun) termal iletkenliği etkilemektedir.


Şerit Çekerek Sürme

İşlemci jelini işlemcinin üzerine şerit halinde düz bir çizgi çizerek sürmekte etkili ve doğru yöntemlerden biridir. Fakat bu noktada da dikkat etmeniz gereken şey şeriti çok fazla çekmemektir. Çünkü daha önce de bahsettiğimiz gibi termal macunu fazla sürdüğümüz zaman diğer donanım parçalarına zarar verebiliriz. Bunun için yeterli miktarda macunu düz şerit halinde sürmeniz yeterlidir. Sonrasında herhangi bir işlem yapmadan soğutucuyu yerleştirebilirsiniz. Macun kenarlara yayıldığında oluşan hava boşluğu kapanacaktır.


Damlatma Yöntemi İle Sürme

En kolay ve en çok tercih edilen yöntemlerden biridir damlatma yöntemi. Yapılması gereken tek şey ise sadece sürülecek macunun miktarını ayarlamak olacaktır. Uygun bir miktar belirlendiğinde sadece işlemci chipsetinin üzerine damlatarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Soğutucu tarafından uygulanan baskı sayesinde macun tüm kenarlara eşit şekilde yayılacak ve hava boşluğu oluşumu engellenecektir.


Sert Bir Kart Yada Parmak Yardımı İle Sürme

Bu yöntem aslında şimdilerde çok fazla tercih edilmeyen eskilerde kalan bir yöntemdir. Burada da yine sürülecek macun oranını çok iyi ayarlamak önemlidir. Fakat sert bir kart ile yada parmağımızı kullanarak sürme yöntemi, yüksek viskoziteye sahip macunlar için biraz zorlayıcıdır diyebiliriz. Viskozite oranı yüksek macunlar daha kalındır ve akışkan değillerdir. Bu yüzden bu macunu sürerken ince bir yapı halinde sürmek zordur. Eğer bu yöntemi kullanmayı tercih ederseniz daha akışkan yapıda viskozite değeri düşük ürünler tercih edebilirsiniz.


Yukarıda belirtmiş olduğumuz bu yöntemler ile rahatlıkla sizde evinizde işlemci jeli(termal macun) sürme işlemini yapabilirsiniz. Önemli olan sürme yöntemini ve miktarını belirlemek olacaktır. Sonrasında ise sürmüş olduğunuz jelin taşmamasına dikkat etmek gereklidir. Sürme işlemine başlamadan önce de işlemci üzerindeki iletken yapıda daha önce sürülmüş termal macun olup olmadığını kontrol etmek faydalı olacaktır. Eğer daha öncesinde termal macun uygulanmışsa sürme işlemine başlamadan önce burayı temizleyerek işleme başlayabilirsiniz.

Zuhal Öztürk

Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeyi seven ve bunları paylaşmaktan mutluluk duyan biriyim. Sizlere katkı sağlayacak içerikler üretmeye devam ediyorum.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!