fcp
Hesaplı Eylül 2024

Intel Lunar Lake işlemcilerin özellikleri ortaya çıktı

Kemal Y. 28.06.2024 (Güncellenme: 07.09.2024) Takip et
Yeni grafik ve çekirdeklerin yanı sıra yerleşik RAM'e sahip tüm Intel Lunar Lake işlemcilerin özellikleri ortaya çıktı
Intel Lunar Lake işlemcilerin özellikleri ortaya çıktı

VideoCardz'a göre, Intel'in Lunar Lake serisi toplamda dokuz model mobil işlemci içerecek. Computex 2024 fuarında Haziran ayı başında yeni çip serisinin tanıtımı sırasında Intel bu bilgileri paylaşmamıştı.

Lunar Lake İşlemcilerin Teknik Özellikleri

Intel, bu ay başında mobil işlemcilerin duyurusunda sadece genel teknik bilgileri verdi ve özellikle yeni büyük P-çekirdekleri Lion Cove ve küçük E-çekirdekleri Skymont'un 4P+4E konfigürasyonunda çoklu iş parçacığı desteği olmadan kullanılacağını belirtti. Ayrıca çiplerin yeni entegre grafik birimi Battlemage (Xe2-LPG) ve yeni bir AI motoru (NPU) içereceği biliniyor. Daha sonra ortaya çıkan bilgiler, bu işlemcilerin Core Ultra 200V adı altında satılacağını ve Meteor Lake'den farklı olarak yerleşik LPDDR5X belleğe sahip olacağını gösterdi.

Core Ultra 200V Serisi: Model ve Özellikler

VideoCardz'a göre, Core Ultra 200V serisi dokuz model işlemci içerecek. Core Ultra 7 ve Core Ultra 5 modelleri sırasıyla sekiz ve yedi grafik çekirdeğine sahip olacak ve Xe2 mimarisi kullanacak. Yeni seri, 16 veya 32 GB yerleşik LPDDR5X-8533 bellek sunacak. Bellek çip paketine doğrudan entegre edileceği için yükseltme imkanı olmayacak.

Core Ultra 9: Serinin Amiral Gemisi

Lunar Lake serisinde bir adet Core Ultra 9 çipi de bulunacak. Bu çip, serinin diğer modellerinden baz (PL1) ve maksimum (PL2) güç değerlerinin 30 W olmasıyla ayrılacak. Diğer çipler ise 17 W nominal TDP (PL1) ve 30 W maksimum güç (PL2) değerlerine sahip olacak. Bu yaklaşım, Intel'in Meteor Lake serisindeki (Core Ultra 100H) mobil işlemciler için de benzer; burada amiral gemisi modeli Core Ultra 9 185H, 45 W TDP ile tek çip olarak öne çıkıyor ve serinin diğer modelleri 9 ila 28 W arasında güç tüketimi değerlerine sahip.

Yüksek Performans ve Güncellenmiş NPU

Core Ultra 200V serisinin büyük P-çekirdekleri 5,1 GHz'e kadar, küçük E-çekirdekleri ise 3,7 GHz'e kadar çalışacak. İşlemciler, 40 ila 48 TOPS performans sağlayan güncellenmiş bir NPU ile donatılmış olacak. Core Ultra 9 ve Core Ultra 7 modellerinin entegre grafik birimi Arc 140V olarak adlandırılacak ve Xe2 mimarisi üzerine kurulu 8 grafik çekirdeği içerecek. Core Ultra 5 modelleri ise 7 çekirdekli Arc 130V grafik birimi ile gelecek. iGPU frekansı modeline bağlı olarak 1,85 ila 2,05 GHz arasında değişecek ve grafik performansı 53 ila 67 TOPS arasında değişiklik gösterecek.

Lunar Lake'in Lansman Tarihi

Son gelen haberlere göre, Lunar Lake'in lansmanı Eylül ayında bekleniyor. Bu yeni nesil işlemciler, mobil cihazlar için yüksek performans ve enerji verimliliği sunmayı hedefliyor.

Intel'in yeni Lunar Lake serisi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!