fcp

Hollandalı yapay zeka girişimi Axelera AI BV tam 68 milyon dolar yatırım topladı

Kemal Y. 04.07.2024 (Güncellenme: 06.07.2024) Takip et
Axelera AI B.V., yapay zeka işlem hızlandırıcıları geliştirerek yapılan yatırımlarla büyümeyi hedefliyor. İşte merak edilen detaylar..
Hollandalı yapay zeka girişimi Axelera AI BV tam 68 milyon dolar yatırım topladı

Hollanda merkezli yapay zeka start-up şirketi Axelera AI B.V., işlem sırasında yapay zeka hızlandırıcıları üreten bir firma olarak, işini genişletmek için 68 milyon dolarlık yatırım topladığını duyurdu. Silicon Angle'ın verilerine göre, şirket toplamda 120 milyon dolarlık finansman elde etmiş oldu.

Stratejik Yatırımcılarla Güçlü Ortaklıklar Kuruldu

Serisi B turunda ana yatırımcılar arasında Invest-NL Deep Tech Fund, The European Innovation Council Fund, Innovation Industries Strategic Partners Fund ve Samsung Catalyst Fund gibi isimler bulunuyor. Geçmiş yatırımcılar arasında ise Verve Ventures, Innovation Industries, Fractionelera ve İtalyan egemen fonu CDP Venture Capital SGR yer alıyor.

Yapay Zeka Endüstrisinin Potansiyeli ve Axelera AI'nin Vizyonu

Axelera AI'nin açıklamasına göre, yapay zeka endüstrisi birçok ekonomik sektörü dönüştürme potansiyeline sahip ancak bu dönüşüm için şirketlerin ve kuruluşların yüksek performanslı, maliyet etkin ve enerji verimli çözümlere ihtiyacı var. Axelera AI, 2021 yılında kurulmuş ve özellikle periferik hesaplamalara odaklanan bu tür yapay zeka hızlandırıcıları geliştiriyor.

Metis AI Platform: Yeni Nesil Performans ve Enerji Verimliliği

Şirketin öncü ürünü olan Metis AI Platform, Axelera Metis AIPU çipleriyle donatılmış ve toplamda 856 TOPS (INT8) işlem gücü sunuyor. Bu platform, sadece son derece performanslı değil, aynı zamanda geleneksel çiplere göre son derece enerji verimli olduğundan periferik cihazlar için ideal bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Gelecek İçin Yeni Ürünler ve Yatırım Planları

Axelera AI, elde edilen fonları portföylerini genişletmeye yönlendireceğini açıkladı. Yeni çözümler, hem periferik hesaplamalar için hem de bulut veri merkezleri için geliştirilecek, bu sayede yapay zeka sistemlerinin, büyük dil modellerinin ve multimodal modellerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olacak. Şirket, yeni ürünlerin petaflop ve exaflop sınıfı veri merkezleri için önemli bir atılım sağlayacağını vurguluyor. Omdia'nın tahminlerine göre, bu büyük ve gelecek vaat eden bir pazar.

Yapay zeka hızlandırıcıları ve endüstriyel dönüşüm hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyoruz! Axelera AI'nin geliştirdiği yeni teknolojiler sizce hangi alanlarda en fazla etki yaratabilir? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!