fcp

Hindistan, Android’e rakip olacak ulusal BharOS işletim sistemini tanıttı

Kemal Y. 25.01.2023 (Güncellenme: 22.10.2024) Takip et
Amerikalı şirketlerin Çin’den çekilip Hindistan’a yatırım yapması üzerine Hintlilerde boş durmadı. Android’e rakip olacak yeni bir işletim sistemi yaratan Hindistan, mobil işletim sisteminin adını BharOS koydu. İşte detaylar!
Hindistan, Android’e rakip olacak ulusal BharOS işletim sistemini tanıttı

1.5 milyar nüfusa sahip Hindistan’da tam anlamıyla bir teknoloji devrimi yapılıyor. Dünya devi şirketlerin Çin’den çekilip Hindistan’a gelmesini fırsat bilen Hindistan hükumeti kendi işletim sistemini yarattı. Açık kaynaklı BharOS mobil işletim sistemi, Hindistan'ın dijital bağımsızlık programının bir parçası olarak Hindistan Hükümeti'nin desteğiyle JandK Operations Private Limited (JandKops) tarafından çok kısa sürede geliştirildi. BharOS'un, Linux bir işletim sistemi olduğu için esnek ayar menüsünün yanı sıra kullanıcıların kişisel verilerinin gizliliğine ve korunmasına özel önem verdiği belirtiliyor. BharOS geliştiricileri işletim sistemi ile alakalı olarak çok fazla bilgi vermedi ve ekran görüntüleri yayınlamadı. İşletim sisteminin bildirim ayarları, pil izleme, ana ekran widget'ları ve diğer birçok parametresi hakkında henüz bilgi paylaşımı yapılmadı.

Önceden yüklenmiş uygulamalar olmayacak

Yeni mobil işletim sisteminde önceden yüklenmiş uygulamaların olmadığı ve tertemiz bir şekilde kullanıcılara sunulacağı açıklandı. Üreticilerin hem kendi uygulamalarını hem de Google'ın standart uygulamalarını akıllı telefonlara yüklediği Android'in aksine, BharOS mobil cihaz kullanıcıları, çıplak bir işletim sistemine sahip olacak ve ekranda hiçbir şey yazmayacak. Hindistan’ın bağımsızlık mücadelesi için çıkardığı mobil işletim sisteminde hiçbir uygulama olmaması, gizliliğin ne kadar üst seviyede olduğunun da bir kanıtı oldu diyebiliriz.

PASS testini geçen uygulamalar kullanılabilecek

BharOS, kullanıcılara yalnızca sıkı testlerden geçen ve katı güvenlik kriterlerini karşılayan uygulamaların dahil edildiği PASS (Özel Uygulama Mağazası Hizmetleri) hizmetlerini sunacak. PASS hizmetleri, yani PASS’ı Play Store olarak düşünebilirsiniz. PASS içerisinde sadece testlerden geçen uygulamalar olacak. Yani Whatsapp veya Facebook bu işletim sisteminde yer edinmek isterse çok ciddi gizlilik testlerinden geçmek zorunda kalacak. İşletim sistemi, Android gibi çevrimiçi olarak güncellenecektir. Geliştiricilere göre güncellemeler, kullanıcı müdahalesi olmadan indirilir ve cihaza kurulacağı için uygulamalar sürekli olarak güncellenebilecek

BharOS, şu an sadece resmî kurumlar ve çalışanları tarafından kullanılabiliyor. Gelecek zamanda bütün kullanıcılar için kullanılmaya hazır bir hale gelecek.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!