Rusya'da 2023 yılında Telegram mesajlaşma uygulamasının aylık kullanıcı sayısı 85 milyondan fazla oldu. Bu rakam, 2022 yılına göre %10 artarak geçen yılın verilerini geride bıraktı. MTS verilerine göre Forbes.ru, Telegram'ın popülerlik kazanmaya devam ettiğini belirtti. WhatsApp'a kıyasla hala geride kalan Telegram, kullanıcı sayısındaki artış hızıyla diğer platformları geride bırakıyor. Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, dün mesajlaşma uygulamasının küresel kullanıcı sayısının 900 milyonu aştığını duyurdu.
WhatsApp Kullanıcılarının Artışı Telegram'ı Geride Bırakamıyor
MTS Ads, MTS'in dijital ekosisteminin reklam bölümünde, WhatsApp'ın aylık kullanıcı sayısındaki artışın Telegram'a kıyasla daha düşük olduğunu belirtti. Yıllık artış oranı %8'e denk gelen WhatsApp, Telegram'ın gerisinde kaldı. Ayrıca, Telegram'ın kullanıcılarının %70'ten fazlasının aktif olduğu ve bu kullanıcıların %63'ünün ayda 25'ten fazla kez uygulamaya giriş yaptığı bildirildi.
Meta Blokajından Sonra Telegram'ın Yükselişi
Meta hizmetlerinin Mart 2022'de Rusya'da engellenmesinin ardından birçok kullanıcı, Telegram da dahil olmak üzere diğer sosyal medya platformlarına geçti. Bu durum, Telegram'ın kullanıcı tabanının %30'dan fazla artmasına neden oldu. MTS'den yapılan açıklamada, Telegram'ın sadece bir mesajlaşma uygulaması olmaktan çıkıp, mesajlaşma, kamu kanalları oluşturma, sohbetler ve hikayeler gibi çeşitli özellikler sunan evrensel bir platform haline geldiği belirtildi.
Telegram, Rusya İnternet Kullanıcılarının Çoğunluğunu Elinde Tutuyor
Geçen yıl Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitry Chernyshenko, Rusya'da neredeyse 100 milyon kişinin günlük olarak internet kullandığını belirtti. Bu, 2022'deki Mediascope verileriyle örtüşmektedir. Dolayısıyla, Rusya'daki Telegram kullanıcılarının sayısı, ülkenin internet kullanıcılarının yaklaşık %85'ini oluşturuyor.
Telegram'ın Günlük Erişim Oranı ve Kullanım Süresi
2023 yılının Aralık ayında, Telegram'ın günlük erişim oranı %47 idi, yani neredeyse 62 milyon kişi (12 yaş ve üstü, masaüstü ve mobil cihazlar, Rosstat ve Mediascope verilerine göre). Bu oranla Telegram, sadece WhatsApp (%67), "Yandex" (%56) ve Google (%53) tarafından geride bırakıldı. Telegram, "VKontakte" (%45), YouTube (%44), Sberbank (%37) ve Wildberries (%23) gibi platformları geride bıraktı. Ortalama bir kullanıcı, günde 42 dakikasını Telegram'da geçiriyor ve toplam online tüketimin %7'sini oluşturuyor. Ayrıca, Telegram'ın mevcut internet platformları arasında gençler (12-24 yaş) için en kapsamlı platform olduğu belirtiliyor.