fcp

Google'ın Karbon Yakalama Anlaşması: Ton Başına 100 Dolar Ödeyecek

Kemal Y. 11.09.2024 (Güncellenme: 17.09.2024) Takip et
Google, Holocene ile yaptığı anlaşmayla karbon yakalama teknolojisinde büyük bir adım attı. Bu yazıda anlaşmanın detaylarını ve bu teknolojinin geleceğini inceleyeceğiz.
Google'ın Karbon Yakalama Anlaşması: Ton Başına 100 Dolar Ödeyecek

Google, karbon dioksidi atmosfere düşük maliyetle yakalamayı hedefleyen bir anlaşmaya imza attı. Holocene adlı start-up ile yapılan anlaşma, ton başına $100’lık maliyetle karbon yakalamayı öngörüyor. Bu maliyet, mevcut teknolojilerle ton başına $600 ve daha fazlasını ödeyen kullanıcılar için büyük bir tasarruf sağlıyor. Holocene’in, bu maliyeti rakiplerinden önemli ölçüde daha düşük tutabilmesi durumunda, iklim değişikliği ile mücadelede büyük bir katkı sağlayabilir. Ancak, şu an proje erken aşamalarda ve Google'ın karbon salınımı hâlâ artış gösteriyor.

Holocene’in Tarihçesi ve Gelişimi

Holocene, 2022 yılında kuruldu ve başlangıçta Stanford Üniversitesi'nde bir CO₂ yakalama araştırmasına dayanan teknolojiyle geliştirildi. Şirket, ABD Enerji Bakanlığı, Elon Musk'ın Xprize Carbon Removal girişimi ve Bill Gates’in Breakthrough Energy yatırım firması gibi önemli yatırımcılardan destek aldı. Holocene'in kurucusu Anca Timofte, Climeworks'te çalışmış ve bu alandaki deneyimiyle Holocene'i şekillendirmiştir. Climeworks, karbon yakalama alanında öncülerden biri olarak bilinir ve Microsoft ile JPMorgan Chase gibi büyük müşterileri vardır.

Google ve Holocene Anlaşmasının Detayları

Google, Holocene ile yapılan anlaşma kapsamında, başlangıçta küçük bir pilot tesis kuruldu. Bu tesis, yılda yalnızca 10 ton CO₂ yakalayabiliyor. Ancak 2032 yılına kadar anlaşma gereği, Holocene’in 100.000 ton CO₂ yakalaması bekleniyor. Google, bu hedefe ulaşılması için anlaşmanın toplam değerinin önemli bir kısmını şimdiden ödedi. Holocene’in, bu anlaşma çerçevesinde ilk olarak 5.000 ton kapasiteye sahip bir tesis kurması ve ardından 500.000 ton kapasiteli ticari bir tesis oluşturması planlanıyor.

Karbon Yakalama Teknolojisinin Geleceği

Dünyada şu anda 27 karbon yakalama tesisi bulunmakta ve bu tesislerin toplam kapasitesi yılda sadece 10.000 ton CO₂. Google’ın anlaşmasıyla Holocene’in sağladığı 100.000 ton kapasite, yaklaşık 20.000 benzinli aracın trafiğe çıkmasını engelleme etkisine eşdeğer. Ancak, Google’ın geçtiğimiz yıl enerji yoğun yapay zeka sistemleri nedeniyle ürettiği 14,3 milyon ton CO₂ ile bu durumun ne kadar kritik olduğunu gösteriyor.

Karbon yakalama teknolojilerinin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bizimle paylaşın!

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!