Google ve Qualcomm, Wear OS'nin yeni nesli için temel oluşturacak RISC-V mimarisine dayalı yeni bir Snapdragon Wear çipi geliştirme konusunda bir ortaklık projesi duyurdu. Android Authority'nin haberine göre bu mimari, Qualcomm'un platformuna "özel çekirdekler entegre etmesine, düşük enerji tüketimi ve yüksek performans sağlamasına" olanak tanıyacak.
Yeni Mimarinin Avantajları
RISC-V'nin açık mimarili olması, herkesin kendi işlemcilerini geliştirmesine imkan tanır. Şu an için bu mimariye dayalı en yeni çipler, amiral gemisi Arm işlemcilerinin performansına ulaşamasa da, Google ve Qualcomm'un ortak projeleri bu teknolojinin giyilebilir cihazlar için hazır olduğunu gösteriyor. Ayrıca, lisans ödemelerinin olmaması nihai ürünün maliyetine olumlu bir etki yapabilir.
ARM ve RISC-V Arasındaki Fark
ARM mimarisi, aynı adı taşıyan Britanyalı bir şirket tarafından geliştirilmekte ve bugünkü modern akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler, Apple bilgisayarlar ve Nintendo Switch konsolları dahil olmak üzere birçok cihazda kullanılmaktadır. Ancak, bu teknolojinin bir dezavantajı, çip üreticilerinden lisans ücreti talep eden tek bir geliştiriciye sahip olmasıdır.
Android ve RISC-V Desteği
Geçtiğimiz yılın sonunda Google, Android'in RISC-V desteğine sahip olacağını duyurdu. Bu karar, ARM'ın lisanslama şemasını değiştirerek, telif hakkı ödemelerini cihaz üreticilerine değil, hazır cihaz üreticilerine dayandırma planları arasında geldi. Bu, son ürünün maliyetine dayalı olarak ödemelerin hesaplanması anlamına geliyor.
Google ve Qualcomm'un yeni işbirliği, giyilebilir teknoloji sektöründe RISC-V mimarisinin potansiyelinin farkında olduklarını gösteriyor. Önümüzdeki yıllarda, bu tür ortak projelerin giyilebilir cihazların maliyetini ve performansını nasıl etkileyebileceğini görmek ilginç olacak.