fcp

GlobalWafers, çip üretimini yurtdışına da taşıyor

Kemal Y. 02.10.2024 (Güncellenme: 02.10.2024) Takip et
GlobalWafers, Tayvan dışında silikon levha üretim tesisleri kurmaya devam edecek.
GlobalWafers, çip üretimini yurtdışına da taşıyor

Tayvan merkezli GlobalWafers, Alman rakibini satın almak istemesine rağmen antimonopol yasalar nedeniyle bu girişimi başarısız oldu. Ancak şirket, organik büyümeye odaklanarak işini geliştirme yolunda kararlı. Şu anda, dünyanın üçüncü büyük silikon plaka tedarikçisi konumunda olan GlobalWafers, dokuz farklı ülkede faaliyet gösteriyor. Ancak önümüzdeki yıllarda bu sayı daha da artacak.

Şirketin Gelecek Planları

GlobalWafers'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Doris Hsu, Nikkei Asian Review'e verdiği röportajda, şirketin önceliklerinden bahsetti. Hsu, yenilenebilir enerji kullanımına geçiş ve üretim tesislerinin coğrafi olarak daha çeşitli hale getirilmesinin şirketin büyüme stratejisinde iki önemli faktör olduğunu belirtti. Bu iki trend, gelecekte GlobalWafers’ın iş stratejisinin temel taşlarını oluşturacak.

Yeni Üretim Tesisleri Açma Planları

GlobalWafers'ın üretim kapasitesinin büyük bir kısmı şu anda Asya'da bulunuyor, ancak şirket ABD ve Avrupa'da yeni tesisler açmayı planlıyor. 2024 yılında Teksas ve İtalya'da yeni fabrikaların açılması planlanıyor. Özellikle ABD’deki tesis, "Çip Yasası" kapsamında verilen 400 milyon dolarlık devlet desteği ile destekleniyor. Ayrıca Teksas'ın düşük enerji maliyetleri ve uygun gayrimenkul fiyatları da bu tercihi cazip hale getiriyor.

Yenilenebilir Enerji İle Üretim

Doris Hsu, yenilenebilir enerji kullanarak üretilen silikon plakaların, endüstrinin “yeşil gündemine” paralel olarak daha rekabetçi hale geleceğine inanıyor. Şirket, Asya'daki üretimini azaltmak yerine, hem yeni tesisler kurarak hem de mevcut tesislerde kapasitelerini artırarak büyümeye devam edecek. Özellikle Tayvan'da, 200 mm boyutunda silikon karbür plakaları üretecek tesisler açılması planlanıyor.

Güney Kore ve Diğer Pazarlarda Büyüme

GlobalWafers, Güney Kore'de bellek tipi HBM’ye olan talebin artması nedeniyle üretim kapasitesini artırmayı planlıyor. Şirket, aynı zamanda Malezya ve Japonya'da da varlığını genişletmeyi hedefliyor. Japonya'da zaten beş üretim tesisi bulunmasına rağmen, bu tesislerin yerel yarı iletken endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığı belirtiliyor.

Yarı İletken Endüstrisindeki Dalgalanma

Son yıllarda yaşanan krizlerin ardından, yarı iletken sektörü yavaş yavaş toparlanmaya başlıyor. Ancak bu toparlanma her segmentte eşit değil. Özellikle otomotiv elektroniği ve tüketici cihazları sektöründe hala stok fazlalığı sorunu yaşanıyor. Buna karşın yapay zeka sistemleri için kullanılan bileşenler büyük bir talep artışı gösteriyor.

Kremniy Plakalarına Olan Talep Artacak

Doris Hsu'ya göre, küresel silikon plaka pazarındaki talep önümüzdeki yıl %10'un üzerinde bir artış gösterecek ve 2026 yılına kadar bu büyüme devam edecek. Bellek yongaları üretimi, şu anda silikon plakalarına olan en büyük talebi oluşturuyor. Bu nedenle, silikon plaka tedarikçilerinin başarısı büyük ölçüde bellek piyasasındaki duruma bağlı olacak.

Bu konuda sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarda fikirlerinizi paylaşmayı unutmayın!

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!