İlk elektronik devre, yani anakartlar üretilmeye başladığından bu yana çeşitli materyaller kullanıldı. Günümüzde çeşitli substratlar (kimyasallar) kullanılsa da en çok kullanılan şey plastiktir. Elektronik devrelerin yerleştirildiği tabakada bir ilk yapıldı ve tamamen organik bir ürün kullanıldı. Toprak altında yetişen mantardan tabaka yapıldı. Soğutma işlemini daha iyi yapan ve plastik malzeme göre daha kullanılabilir olan mantarların ısı dayanıklığı sıcaklığı da bilim adamlarını şaşırttı.
Gelen bilgilere göre Gonederma cinsi mantar 200 dereceye kadar sıcaklığa dayanabiliyor. Elbette söylemeden geçmeyelim mantardan ince bir kesimin üzerine elektronik devre montajı yapılmadı! Çeşitli kimyasallar kullanarak ana madde plastik yerine mantar dokusu oldu ve elektronik devre tabakası bu şekilde üretildi.
Çürümüş ağaç kabuklarında yetişiyor
Avusturya'daki Johannes Kepler Üniversitesi'nden Doris Danninger ve Roland Pruckner liderliğindeki bir grup bilim insanı, elektronik devreler için bu mantar çeşidinin miselyum kabuğunu kullanıyor. Avrupa ve Doğu ülkelerindeki ormanlarda çürüyen sert ağaç kabuklarında yetişen Ganoderma lucidum mantarının dokuları gelecekte elektronik devrelerde anakart hammaddesi olarak kullanılabilir. Sadece Ganoderma değil birçok mantar çeşidi elektronikte kullanılan substratın yerine kullanılabilir.
Mantar dokulu devrenin testine başlandı
Avusturyalı bilim adamlarının çalışmaları halen deney aşamasındadır ve seri üretim söz konusu bile değildir. Bu sebeple plastikten kurtulma hayallerimiz birkaç on yıl daha bekleyecek. Bilim adamları mantar tabakalı bir anakartı test etmeye başladı. Nem ve yakınlık sensörlerinin denendiği organik anakart hatasız bir şekilde çalıştı. Gelecek yıllarda birçok bileşen için çipler organik malzemelerden üretilebilir. Daha uzun ve sağlıklı bir dünya için plastikten kurtulmamız gerekiyor. Peki plastiklerin yerini mantarlar alabilir mi? Hep birlikte göreceğiz.
Testte çıkan diğer sonuçları da söyleyelim. Yeni keşif mantardan anakart üretiminde negatif olaylarda var. Mantar plastiğe göre daha az yalıtım gücüne sahiptir. Mantar tabakasından oluşturulan organik malzeme dayanıklıdır fakat kalın olduğu için iletkenlik azdır. Bilim adamlarının organik bileşen üretmesi ile alakalı yorumlarınızı bekliyoruz.