fcp

Gaming Kulaklık Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Emirhan K. 01.08.2022 (Güncellenme: 19.09.2024) Takip et
Bu yazımızda sizlere bir gaming kulaklık alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.
Gaming Kulaklık Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

İsterseniz PC oyunlarını seven biri olun ister konsol oyunlarını seven biri olun, oyun zevkinizi bir adım öteye taşımak için iyi bir kulaklığa ihtiyacınız olacaktır. Gaming kulaklıklar, oyun içinde yer alan bütün sesleri kusursuz bir netlikle duymak için oldukça önemlidir. Gaming kulaklıklar, sahip oldukları mikrofon ve teknik özelliklerinden dolayı oyuncular için ayrı bir yeri var.

Gaming kulaklıkların sahip olduğu özellikler, oyunlardaki seslerden kullanıcı konforuna kadar detayların düşünüldüğü ürünlerdir. Piyasada birçok markaya ait yüzlerce ürün bulunuyor. Maalesef tüm ürünler kaliteli değil ve oyuncu ihtiyaçlarını karşılamıyor. Bu yazımızda sizlere bir gaming kulaklık alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatacağız.

Oyuncu Kulaklığı Nedir?

Gaming kulaklıklar diğer kulaklıklardan ayrı bir kategoride değerlendiriliyor. Kullanıcılara sunduğu özellikler ile birlikte gaming kulaklıklar oyun severler için ayrı bir önem taşıyor. Gaming kulaklık, oyun içi iletişimi artırmak için bir mikrofona sahiptir. Oyuncuların dikkatlerini dağıtmamak için gürültü önleyici ve ses yalıtımı gibi birçok teknik özelliği bulunur. Ayrıca bazı gaming kulaklıklar sahip olduğu RGB ışıkları sayesinde birçok oyuncunun gözlerini kamaştırır.

GamePower Kulaklık

Oyuncu Kulaklığı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Şu anda Gaming kulaklık piyasasında yüzlerce ürün var. Bu ürünlerden kendinize en uygun olanı seçmek için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Aşağıdaki adımları takip ederek kendinize en uygun kulaklık modelini seçebilirsiniz.

Gaming kulaklık alırken dikkat edilmesi gerekenler:

Kablolu ve Kablosuz

Gaming kulaklık seçerken sizleri kablolu ve kablosuz olmak üzere 2 farklı bağlantı türü karşılar. 2 farklı bağlantı türünde yer alan kulaklık modelleri kendi içlerinde bazı avantaj ve dezavantajlara sahip. Genel olarak kablosuz gaming kulaklık modelleri, kablolu gaming kulaklık modellerine göre daha pahalıdır. Bazı kablosuz kulaklık modelleri, birden fazla cihazla eşleşme sağlayabilir. Bu özelliği sayesinde kablosuz kulaklıklar, kullanıcıya extra avantaj sağlar.

kablolu oyuncu kulaklığı

Belirli bir mesafeye kadar rahatça kullanabileceğiniz kablosuz kulaklıklar, size hareket özgürlüğü sağlar. Ayrıca kabloların dolaşması gibi bir sorunu olmayan kablosuz kulaklıklar, kullanıcılara rahat bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Kablolu gaming kulaklıkların avantajlarına gelecek olursak, kablolu kulaklıklar kablosuz kulaklıklara göre daha ucuz olduğu için aynı teknik özelliklere sahip bir ürünü daha uygun bir fiyata alabilirsiniz. Ayrıca kablolu kulaklıkların şarj gibi bir sorunu olmadığından dolayı sürekli şarj etmenize ve beklemenize gerek kalmayacaktır.

Yapı Kalitesi

Gaming kulaklık bakarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan bir tanesi kulaklığın yapı kalitesidir. Çoğu gaming kulaklık, ucuz yapı malzemeleri ile yapılmaktadır. Bu yüzden sağlam ve dayanıklı bir gaming kulaklık modeli bulmanız önemlidir. Daha dayanıklı yapı malzemesine sahip kulaklıklar daha uzun ömürlü ve ses kalitesi olarak daha iyidir fakat piyasadaki diğer ürünlerden daha pahalı olacağının uyarısını yapmamız gerekiyor.

Gaming kulaklık takan bir takım

Ucuz yapı malzemeleri ile üretilen gaming kulaklık modelleri kısa süreliğine sizin işinize yarayabilir fakat uzun dönemde size büyük sorunlar yaratabilir ve tekrardan bir tane kulaklık almak zorunda kalabilirsiniz. Kaliteli malzemelerden yapılmış bir gaming kulaklık ile uzun yıllar vakit geçirebilirsiniz ve daha konforlu bir kullanıcı deneyimi yaşayabilirsiniz.

Rahatlık - Konfor

Gaming kulaklık modellerinde dikkat edeceğiniz bir diğer önemli nokta ise kulaklık modelinin kullanıcıya sağladığı konfordur. Hatta “konfor” kulaklıklarda bakılması gereken ilk önemli noktadır. Başlık yapısı, kulaklık boyutu, kulak kapaklarının boyutu, tasarım, ağırlık, gibi konular oldukça önemlidir. Ayrıca kulaklık içinde yer alan sünger yapısı da oldukça dikkat edilmesi gereken bir konudur. Mikrofiber ve suni deri olarak 2 farklı şekilde karşımıza çıkan bu kulaklık süngerlerinin avantajalrı ve dezavantajları var.

Suni deri: Dışarıdan gelen sesi ve içeriden çıkan sesleri oldukça fazla engelliyor. Gürültü engelleme konusunda diğer kulaklık yapısından daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Suni derinin dezavantajı ise uzun süre kullanım rahatlığı sağlayamamasıdır. Suni deriler kullanıcıları belirli bir süre sonra terletir ve rahatsızlık vermeye başlar. Uzun süreler oyun oynamayı seviyorsanız ya da uzun süreler bilgisayar başında kulaklıkla takılmaktan hoşlanıyorsanız birdaha düşünmenizde fayda var.

Kulaklık çeşitleri

Mikrofiber süngerlerine geçiş yapalım. Mikrofiber süngerler, suni derilere göre daha uzun süreler sonunda terleme etkisi yaratıyor. uzun süre bilgisayar başında oyun oynamayı seven kullanıcılar için mikrofiber süngerler daha avantajlı bir konumda. Fakat mikrofiber süngerlere sahip kulaklıkların ses yalıtımının suni süngere göre daha az olduğunu belirtelim.

Ayrıca bazı gaming kulaklık modellerinde kontrol kumandası bulunur. Oyuncular, kontrol kumandası sayesinde kullanım sırasında sesli komutlara erişimi sağlar. Ayrıca anlık ses kontrolü ve anında sessize alma imkanına erişirler. Gaming kulaklıklarda önemli olan bir diğer hususta ergonomik yapıdır. Ergonomik tasarım sayesinde kullanıcılar, hafif ve ayarlanabilir. Kafa Bandı sayesinde uzun süre PC başında vakit geçirebilir.

Surround (Çevresel) Ses

“Surround” kelime anlamı olarak etrafınızın sarılması anlamına gelir. Sinema salonlarında ya da evlerimizde kullandığımız 5+1, 7+1 ses sistemleri ile bu etkiyi yaratabiliriz. Surround ses, çok yönlü sestir. Seslerin birden fazla kanal üzerinden dağıtılması ve çevresel etkiyle size aktarılmasıdır. Yani, seslerin geliş yönlerini gerçekçi bir şekilde ayarlama teknolojisine “Surround” denir. Surround ses sistemini kısacası “etrafınızı saran ses” olarak açıklayabiliriz. Seslerin etrafınızı çevresel olarak sardığını ve bir simülasyonun içinde olduğunuzu hayal edebilirsiniz. Cihazlardan çıkan sesler, etrafınızı sararak daha gerçekçi bir hava oluşturur.

Gürültü İzolasyonu

Bu müziğin dışarı çıkmasını ve dışarıdaki gürültünün size ulaşmasını engellemek içindir. Bir otobüste giderken kulaklığınızı takınız ve hala otobüs motorunun sesini duyabiliyorsunuz… Peki ne anlamı kaldı kulaklık takmanın? Evet müziği son ses dinlemek belki bu sesleri bir nebze olsun bastırabilir ancak bunun sizin kulak sağlınız için iyi olmadığını bilmenizi isteriz. Ayrıca dinlediğiniz müziğin dışarıya çıkması çevrenizdeki insanları rahatsız edecektir. O yüzden bu özelliği es geçmeyin. Büyük DJ kulaklıklarında olan, kulağı tamamen kaplayan yapı izolasyona örnek olarak gösterilebilir.

Gaming kulaklık

Mikrofon

Oyuncular için, oyunlardaki iletişim oldukça önemlidir. Oyun oynadığınız zaman takım arkadaşlarıyla konuşup farklı stratejiler elde etmek oyunun kaderini belirler. Bu yüzden bir gaming kulaklık aldığınız zaman mutlaka mikrofon kalitesine bakmanız gerekiyor. Mikrofon kalitesi sadece cızırtı sesi ile ölçülemez. Ayrıca Takım arkadaşlarınızla iletişime geçerken karşı tarafa sesinizin net bir şekilde geçmesi gerekiyor. Bu yüzden gaming bir kulaklık alırken mikrofon kalitesini araştırmanız gerekiyor.

Mikrofon kalitesini ölçmeniz için özellikle inceleme videolarını izlemenizi tavsiye ediyoruz. Ekstra olarak kendiniz de alıp test edebilir, forum sitelerine girerek kulaklık hakkında yazılan yorumları okuyabilir veya bir başlık ekleyerek insanların yorum yapmasını bekleyebilirsiniz.

Empedans / Ohm Uyumu

Kulaklıkların içerde gösterdiği dirence Empedans denir ve “Ohm” olarak gösterilir. Empedans değeri bir kulaklığın ne kadar güçlü ve yüksek ses dışarı aktarabileceğini ifade eder. Ayrıca empedans kulaklığın güç tüketimini de gösterir. Kısacası, Empedans (Ohm) değeri yükseldikçe ses şiddeti de artar ve sesleri daha detaylı duyarsınız.. Empedans değerini sahip olduğunuz ses ekipmanlarıyla eşleştirmeniz gerekmektedir. Kulaklıkların Ohm değeri hesaplanmış olur. Ses ekipmanı ile eşleşen bir kulaklık bulmanız gerekir.

Kulaklık

Tasarım (Estetik)

Bir Gaming kulaklık sahip olduğu tasarımla fark yaratır. Bu yüzden seçeceğiniz kulaklığın tasarımı kullanıcı için önemlidir. Eğer gaming kulaklığınızı dışarıda da kullanmak isterseniz, çıkarılabilir mikrofona sahip olmasına dikkat edin. Eğer RGB klavye ve mouse modellerine sahipseniz, RGB’li bir model alabilirsiniz. Ayrıca kulaklığınızın fazla ağır ve büyük olmamasına dikkat edin. Kulaklığınızın ağır ve büyük olması belli bir süreden sonra sizi rahatsız edebilir.

En İyi Gaming kulaklık Modelleri İçin Tıklayın

Emirhan Koyuncu

Mesai saatlerinde İncehesap içeriklerini üreten Emirhan, gün geceye bağladığında Valorant ve LoL düzlüklerinde tarih yazmaktadır.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!