E-Kontrat, tarafların elektronik ortamda imzaladıkları anlaşmalara verilen bir isimdir. Kira sözleşmeleri de elektronik kontrat olarak düzenlenebilir. Elektronik kontratlar, geleneksel kira sözleşmelerine kıyasla birçok avantaj sunar. Peki, kira sözleşmelerinde e-kontrat nasıl oluşturulur? E-kontrat, e-Devlet üzerinden mi gerçekleştirilecek?
E-kontrat sistemi nedir ve hangi amaçları taşımaktadır?
Son zamanlarda ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları artarken, fiyat konularındaki çatışmalara çözüm olarak yeni bir uygulamaya geçilmektedir. E-kontrat, kiracı ve ev sahibi arasında sıkça ortaya çıkan fiyat anlaşmazlıklarında somut bir kanıt olacaktır. ATV'nin haberine göre, e-kontrat sistemi ile bir bölgedeki kiralık dairelerin fiyatları haritalandırılacaktır. Böylece ev sahipleri ve kiracılar, resmi kaynaklardan kira bedelleri ile ilgili bilgi edinebilecekler.
Kira sözleşmelerinde e-kontratın sunduğu avantajlar nelerdir?
Kişi bir kontratı oluşturduğunda, birçok kamu kuruluşuna fiziksel olarak kontratı ibraz etmesi gerekmektedir. Ancak sistemde bulunan kontratla abonelik işlemleri gerçekleştirilebilecektir. Aile hekimini değiştirmek istendiğinde bu süreç daha kolay hale gelecektir. Kiracı ve ev sahibi arasındaki en büyük anlaşmazlıklardan biri olan kira bedelleri ve kira artış oranları konularında mahkemeye başvurulduğunda, ilgili bölgedeki rayiç bedellerle ilgili sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Ancak e-kontrat sistemi ile bölgesel olarak mahalle mahalle, sokak sokak kira fiyatları sistematik bir şekilde görülebilecektir. Bu sayede vatandaşlar, kira fiyatlarını karşılaştırma imkanına sahip olacaklardır. Kira sözleşmelerinde e-kontrat işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecektir.