1967 yılında kurulan SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı gökyüzünü gözlemlemek için uzun yıllardır üzerinde çalıştığı 3.200 megapiksellik kameranın yapını tamamlamak üzere olduğunu bildirdi. Şimdiye kadar yapılmış en büyük dijital kamera olma özelliğini taşıyan LSST kamerası Amerika Birleşik Devletleri’nde üretildi fakat Şili’de görev yapacak. Eski Uzay ve Zaman Araştırması görevi için Şili’de görev yapacak olan bu kamera sinoptik astronomik araştırmalar yapmak için kullanılacak. LSST gözlemevine yerleştirilecek olan bu kamera 2.682 metre yükseklikte, yani zirvede görev yapacak.
-100 dereceye kadar soğutulacak
LSST kamerası 3.200 megapiksel kamerayı en etkin ve uzun yıllar boyunca kullanmak için çok güçlü bir soğutucu ile birlikte çalışacak. LSST kamerasının 5 ft genişliğinde ön lensi bulunuyor. Bir SUV büyüklüğünde olan kameranın gürültüsünün azaltılması ve soğutulması için üretilen soğutucu -100 dereceye kadar soğutucu işlemini yapabilecek. LSST kamerasının görev süresi en az 10 yıl olacak. Şili’de yer alan Vera Rubin Gözlemevi’nin tepesine yerleştirilecek olan 3.200 megapiksel sensöre sahip kamera karanlık enerjiyi ve karanlık maddeleri araştıracak. Gökyüzünü gece gözlemleyecek olan bu dev kameranın 189 adet CCD sensörü var. Geniş diyafram aralığına sahip olan optik kameranın lensi de Guinness Rekorlar Kitabına girdi. 5 fit, yani yaklaşık 1.5 metre çapındaki lens dünyanın en büyük lensi olma özelliğini taşıyor.
LSST kamerası için hedef 2023!
SLAC ve Stanford Üniversitesi tarafından üretilen dev kamera yaklaşık 7 yıldır yapım aşamasındaydı. Amerika Birleşik Devletleri’nin San Francisco eyaletinde bulunan inşa alanından çıkış tarihi de belli oldu. LSST kamerası eğer planda bir değişiklik olmazsa Mayıs 2023’te Şili’ye nakledilecek. Kameranın birkaç bileşen eksiği kaldı. Kamera Mayıs 2023’de görev yapacağı alana gidecek ama ilk fotoğrafları 2024 yılının ilk yarısında çekmesi bekleniyor. Merak edenler için söyleyelim bu dev kamera Boeing 747 kargo uçağıyla ve özel taşıyıcılar ile nakledilecek.