fcp

Çinliler yaptı! Atom pil ile cep telefonlarının şarjı 50 yıl bitmeyecek

Kemal Y. 15.01.2024 (Güncellenme: 23.10.2024) Takip et
Çinliler "sonsuz" elektronikler için bir atom pili yarattılar. Bu pile sahip bir akıllı telefon, şarj edilmeden 50 yıl dayanacak
Çinliler yaptı! Atom pil ile cep telefonlarının şarjı 50 yıl bitmeyecek

Çin merkezli genç bir şirket, Pekin, yakında elektronik cihazlar için atom enerjisi kaynağını piyasaya sürmeye hazırlandığını duyurdu. Bu teknoloji sayesinde insansız hava araçları sonsuza kadar uçabilecek, akıllı telefonlar hiçbir zaman şarj olmayacak ve yapay zeka ile donatılmış robotlar kendi başlarına yaşayacak. Ancak, bu tür bataryalardan daha önce de duymuştuk, ancak henüz gerçek hayatta görmüyoruz.

Betavolt'un Atom Batarya Prototipi

Betavolt şirketi, iddia ettiği 3 voltluk atom bataryası prototipinin, bir madeni para büyüklüğünde, 50 yıl boyunca çalışacağını belirtiyor. Elementin boyutları 15 × 15 × 5 mm'dir ve ürettiği güç 100 µW (0,0001 W) olarak ölçülüyor. Şirket, bataryayı incelemek için müşterilere zaten teslim edildiğini ve gerçekten güçlü bir 1 W bataryanın 2025 yılında tanıtılacağını açıkladı. Bataryanın tamamen güvenli olacağı, hava sıcaklığı ve diğer faktörlerden etkilenmeyeceği bildiriliyor. Ayrıca, kullanım ömrünün sonunda neredeyse tüm radyoaktif elementlerin basitçe çözüleceği belirtiliyor.

İzotop Kaynaklı Enerji Kullanımı

Bu gelişme, ABD, Rusya ve diğer ülkelerde de benzer birçok gelişmenin izlediği izotop kaynaklarından elde edilen enerjiyi kullanmaktadır. Bu tür bataryaların verimliliği düşüktür, ancak onlarca yıl boyunca çalışabilirler. Bu nedenle, örneğin Güneş Sistemi'nin derinliklerine yönlendirilen uzay sondalarının güç sistemleri olarak kullanılmışlardır.

Atom Bataryalarının Masse Uygulanabilirliği

ABD, Rusya ve diğer birçok ülkede, taşınabilir atom beta-galvanik bataryaların, kitlesel elektronik kullanımına uygun prototipleri başarısız bir şekilde geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu bataryalar güvenlidir, ancak şu ana kadar geliştiricilerin akıllı telefonlar gibi cihazlar için yeterli gücü elde etme konusunda başarılı olamamışlardır. Çinli Betavolt da aynı şekilde henüz bunu başaramamış gibi görünüyor ve yarının devrimini vaat ediyor, ancak bugün değil.

Betavolt'un Atom Bataryası Teknolojisi

Betavolt'un atom bataryası, nikel-63 izotopu ve elmas yarı iletkenlerini kullanmaktadır. Radyoaktif bozunma sırasında, nikel-63 izotopu bakır-64 izotopuna dönüşür. Doğada nikel-63 izotopu bulunmamaktadır; bu izotop, özel nükleer reaktörlerde elde edilir, bu nedenle izotop başına fiyat oldukça yüksektir ve açıkça akıllı telefon bataryaları için uygun değildir.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!