fcp
Gaming Gecesi Kampanyası 2024

Brezilya X'e 920 Bin Dolar Para Cezası Kesecek

Kemal Y. 20.09.2024 (Güncellenme: 20.09.2024) Takip et
Brezilya'da X platformuna, yasal düzenlemeleri ihlal ettiği gerekçesiyle günlük 5 milyon Brezilya reali ceza kesildi.
Brezilya X'e 920 Bin Dolar Para Cezası Kesecek

Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin açıklamasına göre, X platformuna uygulanan günlük ceza 5 milyon Brezilya reali (yaklaşık 920 bin dolar) olarak belirlendi. Mahkeme, SpaceX'in Starlink hizmetleri üzerinden Brezilya'da sunduğu internet hizmetleri için "müsadere sorumluluğu" uygulamaya devam edeceğini vurguladı. Cezalar 19 Eylül'den itibaren işlemeye başladı ve toplam miktar, yasaların ihlal edildiği gün sayısına göre hesaplanacak.

Yasal İhlaller ve Cezaların Başlangıcı

X'in Brezilya’daki faaliyetleri, ülkenin baş yargıcı Alexandre de Moraes tarafından Ağustos sonunda askıya alındı ve bu karar Eylül ayında diğer yargıçlar tarafından da desteklendi. Mahkeme, Elon Musk yönetimindeki X'in, sosyal medya platformlarının ülkede yasal bir temsilci bulundurmasını ve nefret söylemi içeren içerikleri kaldırmasını gerektiren Brezilya yasalarını ihlal ettiğine karar verdi. Musk, kendisini ifade özgürlüğünün savunucusu olarak konumlandırsalar da, X daha önce Hindistan, Türkiye ve Macaristan gibi ülkelerde hükümet taleplerine uyarak hesapları kapatmıştı.

Brezilya Hükümetinin Talepleri ve Cevap Verilmeyen İhtiyaçlar

X, Brezilya hükümetinin, federal yetkililerin kişisel bilgilerini paylaşan hesapları kapatma talebine uymadı. Bunun yanı sıra, X, hizmetlerini yeniden başlatmak için sunucularını Cloudflare'a taşıyarak dinamik IP adresleri kullanmaya başladı. Bu değişiklik, engellemeyi zorlaştırdı. Önceden X, Brezilya'da kolayca engellenebilen statik IP adresleri kullanıyordu.

Yeni Sunucu Sağlayıcıları ve Süreçteki Değişiklikler

X temsilcisi, CNBC'ye yaptığı açıklamada, "X Brezilya'da kapandığında, Latam için hizmet altyapımız ekibimiz tarafından erişilemez hale geldi. Kullanıcılarımıza en iyi hizmeti sunmaya devam etmek için hizmet sağlayıcımızı değiştirdik. Bu değişiklik, Brezilyalı kullanıcılar için istemeden geçici bir hizmetin yeniden sağlanmasına yol açtı" dedi. Ancak, platformun yakın zamanda tekrar Brezilya'da erişilemez olmasının beklendiğini belirtti.

Telekomünikasyon Kurumu ve Cloudflare İlişkisi

Brezilya'nın telekomünikasyon ajansı Anatel, De Moraes'in talimatıyla Cloudflare, Fastly ve EdgeUno sunucularının engellenmesini istedi. Bu sunucuların, X'in hizmetinin askıya alınmasını aşmak için kullanıldığı iddia ediliyor. Cloudflare temsilcisi ise, şirketin engellemeyi kolaylaştırmadığını ve özel IP adreslerinin endüstride standart bir uygulama olduğunu ifade etti.

Son Gelişmeler ve X'in Yasal Durumu

Brezilya, X ve Starlink'ten daha önce de ceza talep etmiş ve yerel bankalardaki hesaplardan bu tutarları kesmiştir. Brezilya'daki yerel basında çıkan haberlere göre, X, mahkeme kararları doğrultusunda, dezenformasyon yaydığı iddia edilen Brezilyalı blog yazarları Bruno Aiub ve Allan dos Santos gibi hesapları kapatmaya başlamıştır.

Brezilya'daki bu yasal süreç hakkında ne düşünüyorsunuz? X'in geleceği ve yasalarla ilişkisi sizce nasıl şekillenecek? Yorumlarınızı bekliyoruz!

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!