fcp

Apple, iOS 18 ile birlikte reklam politikalarını baştan aşağıya değiştirecek

Kemal Y. 13.05.2024 (Güncellenme: 01.07.2024) Takip et
İngiliz basınınınında, Apple iOS yeniliklerinin kendilerini geçimsiz bırakacağını söyledi iddiası ortaya çıktı.
Apple, iOS 18 ile birlikte reklam politikalarını baştan aşağıya değiştirecek

Apple'ın henüz duyurmadığı iOS 18'in tartışılan yenilikleri, geniş endüstrilerin çıkarlarını etkileyecek şekilde ele alınıyor. Bu nedenle, İngiliz basınının temsilcileri, yeni reklam engelleme yöntemlerinin ve makaleleri otomatik olarak düzenleme araçlarının kullanıcılar için ve yayın sektörü için olası etkilerini dikkatle değerlendirmeye çağırdı.

Yayıncılar ve Reklam Engelleme Endişeleri

Financial Times'ın raporuna göre, News Media Association üyeleri, yaklaşık 900 yayını bir araya getiren bir dernek, iOS 18'de Safari tarayıcısında yapay zeka temelli reklam engelleme ve belirli içerikleri otomatik olarak silme özelliklerinin ortaya çıkmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. İngiliz basınının temsilcileri, reklam engelleme özelliğinin, son yıllarda zaten azalan finansal geliri daha da azaltabileceğinden endişe duyuyor. Bu konuda, The Times, The Guardian ve The Daily Telegraph gibi önemli medya kuruluşlarının da imzaları bulunan bir mektup gönderildi.

Yayıncıların İçerik Otomatik Silme Endişeleri

Bir yandan, basın temsilcileri reklam engelleyici aracın gelirlerine bir tehdit oluşturabileceğini belirttiler. Diğer yandan, potansiyel otomatik sansürden rahatsız oldular. Bu, yayın politikasına aykırı olarak belirli yayın parçalarının otomatik olarak silinebileceği anlamına gelir. Mektubun yazarları, Apple'a, İngiliz gazeteciliğinin genel olarak bir tehdit altında olduğu düşüncesini aşılamaya çalıştı, ve şirketi bilgi almanın bu önemli kanalını kullanıcılarından mahrum bırakmamaya çağırdı.

Reklamcılık ve Kişisel Veri Koruma Dengesi

Apple'ın kullanıcıların kişisel bilgilerini koruma politikası, reklam verenlerin ürün ve hizmetlerini internet izleyicileri arasında daha doğru bir şekilde konumlandırmak için kullandıkları bazı algoritmaların etkinliğini azaltmıştır. Sonuç olarak, reklam verenler bu pazarlama kanalının finansmanını azaltmış ve internet yayıncılarına olumsuz yönde etkilemiştir. Haber endüstrisinin desteği, belirli sosyal medya platformlarının yönetimi tarafından da zayıfladı, bu da internet yayıncılarının zaten zor durumda olan durumunu daha da kötüleştirdi. Ayrıca, sosyal medya platformları sıklıkla internet yayıncılarının yayınlarını kendi kitlelerini çekmek ve büyütmek için kullanırken, ilk kaynaklar neredeyse hiç fayda görmüyor.

Apple'ın iOS 18 ile getireceği yeni özellikler, internet yayıncıları için önemli sonuçlar doğurabilir. Sizce, kişisel veri koruma ve reklamcılık arasında bir denge sağlamak mümkün mü? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!