fcp

Apple ilk sırayı kaptı! TSMC ilk önce Apple'a verecek

Kemal Y. 25.01.2024 (Güncellenme: 23.10.2024) Takip et
Apple, TSMC'den 2nm işlemci alan ilk şirket olacak. İşte detaylar..
Apple ilk sırayı kaptı! TSMC ilk önce Apple'a verecek

Son yıllarda ürünlerini bir sonraki litografi aşamasına taşımak için gereken harcamalar giderek artıyor ve bu nedenle Moore'un Yasası'nı sürdürebilen yalnızca büyük ve başarılı şirketler olabiliyor. Apple, bu statüyü sürdürmeye çalışıyor ve bu nedenle düzenli olarak yeni teknoloji süreçlerini benimseyen TSMC'nin ilk müşterisi oluyor, 2 nm süreç ise istisna olmayacak, bu konuda Tayvan kaynakları düşünüyor.

2 nm Teknolojisi ve Apple'ın Öncülüğü

Traditionally, DigiTimes, Apple'ın TSMC'nin 2 nm ürünlerini alacak ilk müşterisi olmaya hazırlandığını bildiren bir kaynağa dayanarak bu konuda haber yapmaktadır. Kitle üretimi 2025'in ikinci yarısına planlanmış olup, TSMC temsilcileri geçtiğimiz günlerde bir kez daha hatırlattılar. Şirket en az iki yeni tesisi Tayvan'da inşa edecek ve bu tesisler özellikle bu teknoloji ürünleri için üretim yapacak. 2 nm teknoloji süreci kapsamında TSMC, daha yüksek anahtarlama hızına ve daha düşük çalışma gerilimine sahip olan çevresel kapılı alan etkisi transistörleri ve nanotablaları (GAAFET + nanosheet) kullanmayı planlıyor.

3 nm Teknolojisi ve Apple'ın Öncülüğü

3 nm teknoloji sürecini de Apple'ın TSMC'nin ilk müşterilerinden biri olarak benimsemiş ve 2023 sonuna kadar özel üretim kotasının tamamını satın almış olduğu düşünülüyor. TSMC, geçen yıl 3 nm ürünlerin satışından yüzde 6 gelir elde etti ancak 3 nm çiplerin tedarikinden elde edilen geliri üçüncü çeyreğe kadar bildirmedi, bu da Apple ile sıkı bir bağlantı olduğunu doğrular niteliktedir. Apple'ın 3 nm tabanlı işlemcileri pazarın önemli bir kısmını ikinci yarıda ele geçirmeye başladı.

Gelecekteki İlerlemeler ve TSMC-Apple İşbirliği

Duyumlara göre, TSMC 2027'ye kadar 1,4 nm teknolojisinde yongaların üretimini sağlamayı planlıyor ve bu durumda Apple'ın Tayvanlı yüklenicinin ilk müşterileri arasında yer alacağı neredeyse kesindir. Şu anki halinde bile Apple'ın işlemcileri, şirketin bu alandaki dış tedarikçi çözümlerinden vazgeçmesine yardımcı oluyor, sadece mobil değil, masaüstü segmentinde de. Gelecekteki TSMC işbirliği, bu avantajı daha da güçlendirmelidir.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!