fcp
Hesaplı Eylül 2024

Alibaba ve Alipay, Mobil Ödemeler İçin RISC-V İşlemcileri Geliştiriyor

Kemal Y. 03.03.2023 (Güncellenme: 07.09.2024) Takip et
Alibaba’nın yan kuruluşu olan T-Head, Alipay ödeme sistemiyle birlikte mobil ödemeler için çip geliştirecek. Ödemeler için QR teknolojisi kullanılacak. İşte detaylar!
Alibaba ve Alipay, Mobil Ödemeler İçin RISC-V İşlemcileri Geliştiriyor

Alibaba Grup Holding bünyesinde yer alan T-Head, Ant Group'a bağlı ödeme servisi Alipay ile birlikte, RISC-V açık mimarisi temelinde ödeme terminalleri için işlemci çipleri geliştiriyor. Reuters'ın bildirdiğine göre, QR kodlarıyla çalışan terminallere entegre edilecek olan RISC-V çipleri, ülke genelinde oldukça popüler olan mobil ödemeler için kullanılacak.

Çinli şirketler, ABD'nin yarı iletken sektörüne yönelik uyguladığı yaptırımlara rağmen, işlemci geliştirme konusunda önemli kaynaklar harcamaya devam ediyor. Alipay'in temsilcisi, çiplerin piyasaya çıkış tarihlerine dair açıklama yapmadı ancak hazır cihazların parçası olarak çiplerin piyasaya sürüleceğini belirtti. T-Head, 2019 yılında RISC-V mimarisi temelinde Xuantie işlemcilerini tanıtmıştı.

Alibaba, RISC-V mimarisi üzerinde çalışan Çinli şirketler arasında yer alıyor ve ticari Arm mimarisine alternatif sunan açık mimariye yatırım yapıyor. RISC-V açık lisansı sayesinde, mimari yaptırımlar için daha az hassas hale geliyor. Bu nedenle, Çin'deki alternatif çözümlere olan ilgi artıyor ve birçok şirket tarafından takip ediliyor.

T-Head ve Alipay, RISC-V Tabanlı Ödeme Terminali İşlemcileri Üretecek

Alibaba Group Holding'in çip geliştirme birimi T-Head ve Ant Group'un ödeme hizmeti Alipay, Reuters'ın haberine göre, RISC-V mimarisi temelli ödeme terminali işlemcileri üretecek. ABD'nin yarı iletken endüstrisine yönelik yaptırımlarına rağmen, Çinli şirketler mobil ödeme için QR kodlu terminallerde kullanılacak RISC-V çiplerine yatırım yapmaya devam ediyorlar.

Alipay'in temsilcisi, RISC-V mimarili çiplerin piyasaya çıkış tarihlerini belirtmese de, popüler mobil ödeme terminallerine entegre edileceğini ve çiplerin diğer şirketlerle işbirliği yaparak üretileceğini belirtti.

T-Head, Xuantie İşlemcileri ile RISC-V Üzerindeki Yatırımlarını Sürdürüyor

Alibaba T-Head birimi, 2019 yılında RISC-V mimarisine dayanan Xuantie işlemcilerini tanıtmıştı. Alibaba, ticari Arm'a alternatif bir seçenek sunan açık kaynaklı RISC-V mimarisinde çip geliştirme yapan Çinli şirketler arasında yer alıyor. RISC-V açık lisansı, mimariyi yaptırımlara karşı daha az savunmasız hale getiriyor ve bu nedenle Çin'deki alternatif çözümlere olan ilgi artıyor.

RISC-V Tabanlı İşlemciler, QR Kodlu Ödeme Terminallerinde Kullanılacak

RISC-V mimarisi tabanlı işlemciler, Alipay gibi ödeme hizmetleri sağlayıcıları tarafından QR kodlu ödeme terminallerinde kullanılacak. Bu yatırımlar, ABD'nin yarı iletken endüstrisine yönelik yaptırımları nedeniyle Çinli şirketlerin kendi işlemcilerini geliştirmek için alternatif arayışlarına yön veriyor. RISC-V mimarisi, açık kaynaklı bir lisanslama modeli sunarak, yaptırımlara karşı daha az savunmasız hale getiriyor ve bu nedenle Çinli şirketler tarafından tercih ediliyor.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!