Piyasa katılımcılarının yapay zeka sistemlerini hızlandırma özelliğine sahip merkezi işlem birimleri (CPU) konusundaki başlangıçtaki heyecanı zamanla azaldı. Şu anda birçok tedarikçi, bu tür işlemcilerin kişisel bilgisayar (PC) segmentinde tam anlamıyla 2025 yılından önce genişleyeceğini düşünüyor. TrendForce uzmanları, bu dönemde aynı zamanda yeni nesil dizüstü bilgisayarlarda en sık kullanılan LPDDR türündeki belleklere olan talebin artacağını öngörüyor.
Periferik Hesaplamalara Yapay Zeka Entegrasyonu
TrendForce temsilcilerinin vurguladığı gibi, yapay zeka ile ilişkili periferik hesaplamalara doğru bir geçiş, kesinlikle bu yıl başlayacak. Bu yıl içinde yapay zeka destekli sunucu sistemlerinin satış hacmi etkileyici bir şekilde %40 artarak 1,6 milyon adede ulaşacak. PC segmentinde ise yapay zeka hızlandırmalı CPU'ların yayılması için eşiğin, saniyede 40 trilyon işlem (TOPS) seviyesi olacağı öngörülmektedir.
Teknoloji Devi Microsoft'ın Odak Noktası
Microsoft, Copilot adlı yapay zeka asistanı ile çalışmak için 40 TOPS hızında işlemeyi kabul edilebilir bulmaktadır. Bu nedenle, Snapdragon Elite X ve AMD Ryzen 8000 gibi işlemciler, sırasıyla 45 TOPS ve 40 TOPS işlem hızları sunarak bu eşiği aşmayı vaat etmektedir.
Intel'in Tüketici Segmentindeki Zorlukları
Intel için tüketici segmentindeki durum pek parlak değil. TrendForce'un açıklamasına göre, bu markanın Meteor Lake işlemcileri, beklenen 34 TOPS işlem hızına sahip olacak, ki bu Copilot ile çalışma için yeterli olmayabilir. 40 TOPS'nin ötesinde işlem hızı sunan Lunar Lake mobil işlemcileri ise bu yılın sonunda piyasaya sürülecek.
Operatif Bellek Talebinin Artışı
Copilot ile çalışmak için Microsoft tarafından önerilen minimum 16 GB RAM, uzun vadeli perspektifte RAM talebini önemli ölçüde artırabilir. TrendForce analistlerine göre, yukarıda bahsedilen işlemciler aynı zamanda LPDDR5x türündeki entegre belleği kullanmaya geçiyor, bu da bu özellikle donatılmış dizüstü bilgisayarlardaki payını 2022 yılında %30-35'e çıkaracak.