Reuters'ın bildirdiğine göre, ABD yönetimi bu yıl Huawei'nin bazı şirketlere ürün tedarik etmelerine izin veren sekiz lisansını geri çekti. ABD Ticaret Bakanlığı, Mayıs ayında, belirli şirketlerin lisanslarını geri çektiğini açıkladı ancak şirket isimlerini belirtmedi. Geri çekilen lisanslar arasında Qualcomm ve Intel'in olduğu bildiriliyor.
Huawei'ye Yönelik ABD Politikası Devam Ediyor
ABD yönetiminin bu adımları, Huawei'ye yönelik sert kısıtlama politikasını sürdürüyor. Washington, Huawei'nin ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu iddia ediyor, ancak şirket bunu reddediyor. 2019 yılında Huawei, casusluk suçlamaları nedeniyle ABD ticaret kısıtlamaları listesine alınmıştı. Bu listedeki şirketlere ürün tedarik eden tedarikçilerin özel ve zor erişilebilir lisans alması gerekiyor.
Huawei'nin Lisans Başvuruları ve Ticaret Hacmi
Yine de, Huawei'nin tedarikçilerinden milyarlarca dolarlık lisanslar almayı başardığı biliniyor. Bu lisanslar, spor ekipmanlarından ofis mobilyalarına, dokunmatik panellere ve sensörlere kadar çeşitli teknolojik ürünlerin tedarik edilmesini kapsıyor. Toplamda 2018'den 2023'e kadar talep edilen 880 milyar dolarlık lisansın 335 milyar dolarlık kısmı onaylandı.
Huawei'nin Yeniden Canlanması ve Yeni Ürün Lansmanları
2023 yılı Ağustos'unda, yaptırımlara rağmen Huawei, SMIC tarafından üretilen 7 nm teknoloji sürecine sahip modern bir işlemci tabanlı yeni bir telefon tanıttı. Bu sayede Huawei'nin 2024'ün ilk altı haftasında akıllı telefon satışları yıllık bazda %64 arttı. Ayrıca, Huawei'nin akıllı araç bileşenleri üretim işi de şirketin yeniden canlanmasına katkı sağladı; 2023 yılında şirket, dört yılın en hızlı gelir büyümesini gösterdi.
Huawei'nin ABD kısıtlamaları altında nasıl bir strateji izlediği ve bu yeni gelişmelerin teknoloji endüstrisindeki yeri hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın. Sizin yorumlarınızı bekliyoruz!