fcp
Hesaplı Nisan Fırsatlarını Sakın Kaçırma 2025

Neuralink, Klinik Deneyler İçin Başvurusu Reddedildi

Kemal Y. 03.03.2023 (Güncellenme: 20.10.2024) Takip et
Elon Musk tarafından kurulan ve körlük gibi birçok beyin kaynaklı hastalığı ortadan kaldıracağına inanılan Neuralink projesine deneyler için izin verilmedi. Elon Musk’ın insan beynini bir bilgisayara bağlayacağı projeye dair detaylar haberimizde!
Neuralink, Klinik Deneyler İçin Başvurusu Reddedildi

Tesla CEO'su ve SpaceX'in kurucusu olan Elon Musk, beyni bir bilgisayara bağlayacak olan Neuralink adlı şirketinin, paralizileri yürüteceğine, körlükten kurtaracağına ve sonunda insanları bilgisayarlara bağlayacağına inanıyor. Ancak şirket, insanlara sınırlı yetenekleri olan insanların yazmasına yardımcı olma hedefi için klinik deneyler yapma izni verilmedi. 2019 yılından bu yana, Elon Musk en az dört kez, paraliz ve körlük gibi durumların tedavisi için devrim niteliğindeki bir beyin implantı üzerinde insanlarla deneyler yapacaklarını öngördü. Ancak, 2016 yılında kurulan şirket, 2022 yılının başlangıcına kadar ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne (FDA) başvurmamıştı ve şimdi kurum, başvuruyu reddetti.

Elon Musk’ın Yapacağı Deneyler Ölümle Sonuçlanabilir

FDA, kararını açıklarken, şirketin insanlar üzerinde test yapmadan önce çözmesi gereken onlarca sorunu belirtti. Bu, son ürünü oluşturma yolunda önemli bir kilometre taşıdır. FDA'nın en önemli eleştirilerinden biri, küçük elektrotların başka beyin bölgelerine göç edebilme olasılığıdır. Bu teller, kritik beyin bölgelerinde fonksiyonu bozabilir, enfeksiyonlara neden olabilir ve kan damarlarını koparabilir, hatta ölüme neden olabilir. Ayrıca, implantın lityum pillerinin uzaktan şarj sistemiyle ilgili endişeleri de yok değil. Pillerin aşırı ısınması ve bozulması durumunda beyin hasarı oluşabilir. Cihaz da çalışırken aşırı ısınabilir ve beyin dokusuna zarar verebilir. FDA ayrıca, cihazı zarar vermeden kaldırma olasılığına da dikkat çekti.

İnsanlı Deneyler İçin Başvurular Genelde İkinci Seferde Onaylanıyor

Neuralink, FDA tarafından belirtilen sorunları çözmek için çalışıyor. Ancak, şirketin bu sorunları hızlı bir şekilde çözebileceği ve Musk'ın ilkbaharda insanlarla deneyler yapacağı sözünü yerine getirebileceği konusunda ciddi şüpheler var. FDA istatistiklerine göre, kurum genellikle insan deneyleri başvurularının sadece %66'sını birinci seferinde onaylıyor ve ikinci başvuruda onaylanma oranı %85'e çıkıyor. İnsanlar üzerinde deney yapmak için izin alan şirketler genellikle FDA onayı için başvuru yapmadan önce en az iki tur deneme yaparlar.

Kemal Yüce

Commodore 64 ile büyüyen, 99999 in 1 kasetlerde tek oyun çıkınca hayatın gerçek yüzünü öğrenen, teknoloji bağımlısı bir birisi.

Yorum yap

Yorumlar

Bu yazı için henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan sen ol!