Son günlerde cep telefonu fiyatlarındaki artış, cep telefonu almayı düşünenleri ikinci el cep telefonu araştırmaları yapmaya yönlendiriyor. 2.el piyasası sayesinde insanlar yeni alacağı cep telefonun bir üst modelini aynı fiyat etiketi ile alabiliyor. İkinci el pazarı genişlemeye devam ederken bizde siz sevgili okuyucularımıza bazı tavsiyeler vermek istedik. İkinci el telefon alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve hangi ayrıntılara nasıl bakmanız gerektiğini size aktaracağız.
Telefon Kutu İçeriği
Telefon kutusunun, kutu içeriğinin ve telefon faturasının tam olması gerektiğine dikkat edin. Bildiğiniz üzere telefonu çıplak bir şekilde almıyoruz telefonu satın alırken yalnızca telefonu değil ayrıca onun ekipmanlarını aldığımızı da unutmayın ve onlarıda kontrol edin. Bunların eksiksiz olmasına dikkat edin. Buna dikkat etmenizdeki amacın ilerde aldığınız telefondan sıkılıp satmak istediğinizde ve yeni bir telefon almak istediğinizde daha geniş bir alıcı kitlesine hitap etmek için ekipmanların eksiksiz olmasına dikkat edin.
IMEI Sorgulaması
İlerde başınıza farklı bir olay gelmemesi için ve satın alacağınız telefonunu kullanamama gibi durumlarla karşılaşmamak için cihazın çalıntı olup olmadığını anlamak zorundasınız. Satın alacağınız cep telefonun çalıntı olup olmadığını anlamak için ise çok basit bir yöntem var.
https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresine giderek satın alacağınız cep telefonun IMEI bilgisini görüntüleyebilirsiniz.
Dipnot: Satın alacağınız cep telefonun E- devlet üzerinden çalıntı olup olmadığını ancak telefonunu çaldıran kişinin çaldırdığını ihbar etmesi gerekiyor ve IMEI numarasının bildirmesi gerekiyor eğer çaldıran kişi bunları yapmamışsa maalesef gerçek bilgiye ulaşamıyorsunuz.
IMEI (International Mobile Equipment Identity) cep telefonlarına ait 15 rakamdan oluşan uluslararası bir kimlik numarasıdır. Nasıl insanların bir kimlik numarası varsa yada arabaların şasi numaraları varsa cep telefonlarınında bir kimlik numarası vardır ve bu kimlik numarası IMEI olarak adlandırılıyor. IMEI numarası sayesinde başınıza gelebilecek cep telefonunuzun çalınması veya kaybolması durumlarında cihazınızın işlemcisini bloke edebilir ve başkası tarafından kullanılmasını engelleyebilirsiniz. Çalıntı ve kaybolma durumlarında size hizmet veren işletmenin müşteri hizmetlerine bağlanarak telefonunuzu bloke edebilirsiniz. Eğer cep telefonunuzu çaldırdı iseniz size tavsiye olarak IMEI numarası ile hemen Cumhuriyet Savcılığına başvurunuz çünkü başvurmanız halinde IMEI numaranız tüm GSM işletmelerine bildirilecek ve kim tarafından kullanıldığı kolay bir şekilde tespit edilecektir.
Cep Telefon IMEI Numarası Nasıl Öğrenilir?
Cep telefonunuzun IMEI numarasını öğrenmek isterseniz kullandığınız cihazın bataryasını çıkarın ve 15 rakamdan oluşan bir IMEI numarası ile karşılaşacaksınız buda cihazınızın kimlik numarasıdır. Eğer bu yol size uzun ve zahmetli geliyorsa cep telefonunuzun arama kısmına giderek *#06# yazın ve cep telefonunuzun 15 haneli IMEI numarasına kolayca ulaşın.
Telefonun Genel Temizliği
Telefon temizliğinin önemi kişiden kişiye değişebilir fakat telefonu aldıktan sonra satmak isterseniz yada yakın çevrenize vermek isterseniz bu konuya da dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle akıllı telefonların kasasına dikkat etmeniz gerekiyor çünkü telefon kasasında boyatma ve çizikler olabilir tabiki bu yine sizin kişisel tercihlerinize kalıyor fakat unutmayın telefon ne kadar temiz ise ilerde daha yüksek fiyata satabilirsiniz. Arka kapak ve ekran çiziklerine dikkat etmenizde fayda var ve bunu en iyi şekilde anlayabilmek için güneş altında bir ışığa ihtiyacınız var. Alacağınız telefonu güneşe doğru çevirdiğinizde arka kapak ve ekrandaki çizikleri çok rahat bir şekilde görebilirsiniz. Eğer güneş ışığı yoksa ve sizin için uygun değilse başka bir telefonun flaş ışığı ile de kolay bir şekilde kontrol edebilir ve hataları görebilirsiniz. Bunuda kontrol etmenizdeki amacın aslında telefon ilanlarında satıcıların farklı fotoğraflar kullandığını yada çok şatafatlı fotoğraflar kullanması yüzünden sonradan hayal kırıklığına uğramamak için kontrol etmeniz gerekiyor. Ek olarak ekran ve arka kapak kısımlarına baktıktan sonra size tavsiye olarak cihazın kasa kenarlarına dikkat etmeniz gerekiyor, kasa kenarlarında eğer tutarsız boşluklar var ise bu daha önceden ekran değişikliğinin yada farklı işlemlerin uygulandığını gösterir ve o telefonu almadan iki kere düşünmenizi tavsiye ederiz.
Telefonun Ekran Kontrolü
Bildiğiniz üzere şu anki akıllı telefonlarda genellikle IPS LCD ve AMOLED ekranlar kullanılıyor ve bu konuda eğer az bilgiye sahipseniz Amoled, IPS ve LCD arasındaki farkları anlattığımız blog yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. IPS LCD ve AMOLED ekranlarda telefon kullanımı yüzünden bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Peki bu sorunlar neler ve nasıl anlarız?
İlk başta IPS LCD’nin sorunlarını ve bu sorunları nasıl anlayacağınız hakkında sizi bilgilendirelim. Genellikle IPS LCD ekranlar ekran yanması veya bilinen ismiyle Ghost Screen olması ile ünlüdür. IPS LCD ekrana sahip bir telefonu çok fazla kullandığınızda yada yüksek parlaklıkta kullandığınızda ekranın arka tarafında gölgeler kalabiliyor ama zamanla bu gölgelerin geçtiğini belirtelim. Ayrıca ekranın kızarması da burda önemli bir detay akıllı telefonunuz ne kadar yüksek parlaklıkta kullanılıyorsa ekran kızarmaları da o kadar fazla oluyor. İkinci el alacağınız telefonu 5-10 dk boyunca yüksek parlaklıkta kullanmanızı tavsiye ediyoruz. 5-10 dk yüksek parlaklıkta kullandıktan sonra alacağınız telefonun ekranında kızarmalar oluyor mu yada ekrandan farklı bir ekrana geçiş yaptığınızda arka planda kalan ekrandan bazı simgeler kalıyor mu diye kontrol edin ve belirli bir süre sonra kayboluyor mu diye bakın. Eğer çıkıp kayboluyorsa sıkıntı var demektir. IPS LCD ekranlarda sorun olduğunu anlamak biraz daha kolay oluyor. Diğer bir ekran olan AMOLED ekrana geçelim bu ekranda sorunları anlamak biraz daha zor olduğunu söyleyelim. AMOLED ekranlarda yüksek parlaklık kullanımına göre ekranın arka tarafındaki gölgeler hiç gitmiyor ve zaten çok yüksek parlaklıkta kullanılan AMOLED ekranlar bu tarz yanmaları ile de isimlerini duyurmuşlardır. Sizde kullandığınız zaman bu şekilde test edebilirsiniz.
Donanım Testleri
Ek olarak değerli okurseverlerimize belirteceğimiz bir şey daha var alacağınız ikinci el telefona mutlaka donanım testi yapmanız gerekiyor. Bu donanım testleri ile ilgili çok fazla uygulama olsa da en doğru yöntem sizin yapmanız gerektiğini vurgulayalım. Ne kadar fazla vaktinizin olduğunu bilmiyoruz fakat telefonun ısınmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Telefonun aşırı ısınması burada önemli bir detay ve eğer telefonun işlemcisi abes bir şekilde ısınmıyorsa bir sorun yok demektir. Bu ısınmayı oyun oynayarak yada yüksek parlaklıkta telefonu kullanarak anlayabilirsiniz. Batarya sağlığı konusuna da biraz değinmemiz gerekiyor. Alacağınız ikinci el bir Apple marka telefon ise bu kolay çünkü Apple’ın kendi batarya sağlığını gösteren bir gösterge sunuyor ama Android telefonlarda batarya sağlığını ölçmek çok zor. Kullanımdan kullanıma farklılık gösteren batarya sağlığı için size tavsiye olarak 1-2 yılın üstündeki telefonları almamanız çünkü bir-iki yıl batarya kullanım süresinden sonra artık bataryaların iyi durumda olmadığını ve yıprandığını görüyoruz. Ses kamera gibi donanım testlerini de es geçmeyin. Kamera donanımını zaten nasıl test edeceğinizi biliyorsunuzdur. Ses donanım testlerine gelecek olursak, YouTube, Spotify gibi uygulamalar ile birlikte müzik açarak veya video izleyerek alacağınız telefonun ses donanımları hakkında iyi testler yapacağınıza inanıyoruz. Wi-Fi ve mobil ağların donanım testlerine geçecek olursak, mobil ağları da yeni alacağınız telefonun yanında bir tane daha telefon getirerek kolay bir şekilde testlerini yapabilirsiniz. Herhangi bir Wi-Fi ağına bağlanarak kontrol edin veya ikinci el olarak alacağınız telefona hattınızı takarak testinizi gerçekleştirin. Bu konularda sıkıntı yaşamadıysanız ve telefonu beğendiyseniz gönül rahatlığı ile telefonu satın alabilirsiniz.
Sözleşme
Değerli okuyucularımız son başlık olarak ta sizlere alıcı ve satıcı arasında bir sözleşme yapmanızı tavsiye ediyoruz. İkinci el akıllı telefonlar da bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz ve ikinci el telefonun garantisi olsa dahi sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bazı durumlarda yani THY’lik (Tüketici Hakem Heyeti) durumlarda eğer para iadesi çıkarsa üzgünüz ki para iadesi size çıkmıyor telefonu ilk satın alana başka deyişle telefon faturası kimin üstüne ise parayı o alıyor. Bu gibi durumların önüne geçmek için bir belge yani sözleşme imzalamanızda fayda var.